Petak, 26. travnja 2024.

Plin, nuklearna energija i Mohamed bin Salman – licemjerje i dvostruki kriteriji zapadne politike

Sve do rata u Ukrajini plin – iako predstavlja najčišće fosilno govorio – bio je na listi za odstrjel klimatskih fanatika. Slično je i s nuklearnom energijom. Njemačka je zatvorila sve nuklearne elektrane. Prošle godine Europski parlament donio je agendu energetske tranzicije čiji su rokovi potpuno nerealni, da ne kažemo suludi.

Čim je prvi put došlo do energetske krize vrlo se brzo Europski parlament licemjerno dosjetio pa plin i nuklearnu energiju stavio na popis ekološki prihvatljivi energija. Jasno je iz ovoga da je politika ta koja određuje što je prihvatljivo, a što ne. Potkupljivih „stručnjaka“ i „znanstvenika“ u službi ideologije i ovako je uvijek bilo dovoljno.

Drugi primjer licemjerja koji bode u oči je odnos prema saudijskom prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu. Javna je tajna da je ovaj naručio zvjersku likvidaciju novinara Jamala Khashoggija. To ga je neko vrijeme stavilo pod sankcije SAD-a i zapadnih zemalja, no vidimo posljednjih dana je Saudijsku Arabiju posjetio američki predsjednik Joe Biden, a da je francuski predsjednik Emmanuel Macron bin Salmanu organizirao „topao prijam“.

S obzirom na važnost Saudijske Arabije na energetskom planu vrlo su brzo utihnule fanfare aktivista za ljudska prava. Naravno, to ne će spriječiti ljudskopravaše da dijele lekcije Viktora Orbanu ili poljskoj vladi.

Ponovno licemjerje i dvostruki kriterij, zar ne?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...