Petak, 26. travnja 2024.

Ne ulijeva li vam fluidni Sam Brinton povjerenje da će SAD nakon Trumpa voditi vrhunsku nuklearnu politiku?

Oni nešto dužeg pamćenja sjećaju se da je 2016. godine FBI vodio istragu protiv američke državne tajnice Hillary Clinton.

Ona je, naime, imala privatni email server u podrumu svoje kuće koji nije koristila samo za osobnu korespondenciju, nego i za službene potrebe američke diplomacije. Kasnije je izbrisala 31 tisuću mailova, no FBI je zaključio tek to da da je nekoliko dokumenata s oznakom tajnosti prošlo preko njezina servera.

Danas vrijede neki drugi kriteriji.

Iako je Trump surađivao s nadležnim vladinim institucijama glede klasifikacije dokumenata s oznakom tajnosti, FBI je upao na njegovo imanje zbog navodnog odnošenja službenih predsjedničkih dokumenata. Navodno su posebno sporni dokumenti iz nuklearne domene.

Dakako, pravi cilj pretrage, ali i špekulacija o mogućem Trumpovom uhićenju i odlasku u zatvor je samo jedan: spriječiti njegovu novu predsjedničku kandidaturu.

S druge strane, ako zanemarimo Dubokoj državi „mrskog Trumpa“, Amerikanci mogu mirno spavati kad je u pitanju sigurnost informacija u nuklearnoj domeni. Bidenova je administracija za zbrinjavanje nuklearnog otpada angažirala velikog eksperta Sama Brintona, a nema dileme da su i za druga pitanja u ovome području nadležni stručnjaci od formata.

Ne ulijeva li vam fluidni Sam Brinton povjerenje da će Amerika voditi vrhunsku nuklearnu politiku?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...