Četvrtak, 25. travnja 2024.

Kulturni rat Netflixa

Francuski esejist Édouard Chanot u najnovijoj studiji L’Empire Netflix, l’emprise du divertissement podsjeća čitatelje na opasnost koju predstavlja Netflix, koji kao i mnoge druge tehnološke kompanije ima cool imidž iza kojeg vlada nemilosrdna uprava.

U studiji Chanot ustvrđuje kako Netflix predstavlja klasični primjer korporativnog kapitalizma bez morala, koji se predstavlja društvu kao “transparentna organizacija“, ali događaji zadnjih godina pokazuju da Netflix nema milosti prema zaposlenicima. Kao i u Meta (ex-Facebook) i Googleu, upravni odbor Netflixa sastoji se od “kraljeva” algoritma, koji klikovima analiziraju želje korisnika uz pomoć čega nude “sadržaj”.

Iako je Netflix i dalje moćna korporacija, ipak bilježi pad broja pretplatnika zbog svojih konkurenata Disneyja+ i Amazonea Primea. Chanot govori o tome u svojoj studiji, smatrajući da je platforma Netflixa postala neprivlačna zbog promicanje kulture otkazivanja i LGBTIQ+ ideologije, a u zadnje vrijeme sve su više u filmovima i serijama očitiji prikazi “jakih žena“ koje predstavljaju “potlačene” rase, što uvelike odobravaju zagovornici socijalne pravde. Očigledno takve ideje više ne pronalazi svoje mjesto među kupcima zabavnih sadržaja.

Iako Netflix gubi pretplatnike, ipak je uprava Netflixa odlučna da ne izgubi kulturni rat. Rat se uvijek sastoji od mnogo bitaka i strateškog planiranja, a jedna izgubljena bitka ne znači i konačan poraz revolucionarnih ideja koje promovira Netflix. Internet postaje sve važnije oružje, baš kao što je država bile oružje za Lenjina. U tom procesu internet postaje partikularno sredstvo kojim se dolazi do općosti, točnije do permanentne revolucije. Revolucija zahtjeva aktivizam, a historija marksističke borbe pokazuje da u tom procesu ključnu ulogu ima kultura.

Netflix promovira ideju da svaki pojedinac treba težiti tome da dosegne svoje idealno ja, preko kojega svekolika raznolikost pojedinačnog ja teži sjedinjenju s drugim ljudima. Riječ je o procesu u kojem samooblikovani čovjek preko svijeta ideja uspijeva zamijeniti represivni konzervativni društveni poredak s “novim poretkom”. Paradoksalno je da u tome Netflixu uvelike pomažu konzervativni pretplatnici, koji na Netflixu uspijevaju pronaći sadržaje koji im “odgovaraju“. Uz konzervativne pretplatnike, treba uzeti u obzir i same roditelje, koji u nedostatku vremena za djecu posežu za Netflixom kao sredstvom koje djeci može ispuniti dan.

Iako je svatko od nas barem jednom u životu pogledao film na Netflixu, trebamo biti svjesni da Netflix nije bezazlen. Chanot želi podsjetiti čitatelje kako je potrebna moralna hrabrost da prestanemo gledati i pratiti Netflix, i da je to porok koji može uništiti vrline koje posjedujemo.

Ovdje možete pročitati još jedan članak s našeg portala u kojem donosimo razloge zašto ne biste trebali gledati Netflix.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...