Petak, 26. travnja 2024.

Možemo li očekivati promjene u Kini?

Prosvjedi koji su započeli 22. studenog u Foxconn tvornici u Zhengzhou mogli bi predstavljati najveći izazov s kojim se susreće kineska komunistička vlast na čelu s Xijom Jipingom od demonstracija davne 1989. na trgu Tiananmenu (koji su naposljetku bili krvavo ugušeni). Jedno od temeljnih pitanja koje se postavlja je sljedeće: da li je ovo trenutak kontrarevolucije?

Zbog trogodišnje odluke o nultoj toleranciji na COVID slučajeve stvorila se frustracija među kineskim stanovništvom, što je rezultiralo prosvjedima po cijeloj zemlji. Kineske komunističke vlasti su na prosvjede odgovorile cenzurom na društvenim mrežama, ali su bili iznenađeni činjenicom da je veliki broj građana koristio lažne VPN adrese kako bi dijelio snimke prosvjeda i pristupio društvenim mrežama i vijestima koje nisu kineske, a koje su zakonom zabranjene u Kini. Stoga su kineske cyber organizacije u vlasništvu države krenule kreirati sadržaj koji trenutno kruži internetom.

Još se krajem studenog glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lian našao u nezgodnoj situaciji kada ga je novinar Reutersa na konferenciji za medije upitao o prosvjedima i Lian nije mogao dati odgovor da li se prosvjedi uopće događaju, a zatim je demantirao tvrdnju o prosvjedima u kineskim gradovima. Ovdje možete vidjeti video s tiskovne konferencije.

Zanimljivo je istaknuti kako je u vrijeme prosvjeda organizacija Formula 1 otkazala Veliku nagradu Kine koja je bila zakazana za sredinu travnja sljedeće godine „zbog poteškoća uzrokovanih situacijom s COVID-om 19“. Što je pokazalo da svijet pažljivo prati događanja u Kini.

Kineske vlasti, praktične kakve jesu, u strahu zbog izbijanja mogućih nereda odlučile su ublažiti mjere, što se može iščitati iz komentara službene državne informativne agencije Xinhua koja je prošlog petka pozvala na veću individualnu odgovornost i zaštitu ranjivih grupa od COVID-a 19, što pokazuje da kineska komunistička vlast ne želi dopustiti da prosvjedi izmaknu kontroli, nego će “ispregovarati“ s prosvjednicima “ublažavanje” mjera jer se boji da će za vrijeme kineske Nove godine kada Kinezi iz inozemstva tradicionalno posjećuju svoje obitelji izbiti još veći prosvjedi.

Ovi prosvjedi pokazuju da je generaciji Z dosta diktature koju provodi Komunistička kineska partija i da snažan aparat državne cenzure (na koji se troši više novca nego na vojsku) ne može da zaustavi ono što građanstvo traži. Mladi ljudi diljem Kine, a posebno studenti, žele da im se dopusti donošenje odluka o vlastitoj budućnosti, a ne da im životi budu obilježeni sustavom nagradi i kazne.

Iako je prizor kineskih prosvjednika bio medijski (napose od mainstream medija) snažno podržan na Zapadu, ipak je utjecaj i pritisak demokratskih država na Kinu bio minimalan. Što je razumljivo, jer da su Sjedinjene Američke Države i Europska unija podržale prosvjednike, onda bi prosvjednike komunističke vlasti proglasile izdajicama i zapadnim plaćenicima. Ipak, neke kompanije kao Apple su odlučile zanemariti slobodu govora i istinitost informacija, tako da su jednostavno odlučile da neće izvještavati o događajima u Kini, ipak je zarada bitnija od ljudskih života.

Više o situaciji s Appleom možete vidjeti u vrlo kvalitetnoj analizi Tuckera Carlsona, u kojoj se ustvrđuje kako je kapitalistički sustav velikih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama do srži korumpiran. Čak bi kompanija Twitter zbog prenošenja vijesti o Kini mogla biti maknuta s App store aplikacije, o čemu je govorio guverner DeSantis u emisiji kod Tuckera Carlsona. Emisiju možete vidjeti ovdje.

Stoga kontrarevolucija mora biti pokrenuta od građanstva u Kini, jer promjene u Kini ne može učiniti nitko drugi umjesto u njih. Mjeseci koji su pred nama pokazat će nam u kojem smjeru ide kinesko društvo i hoće li doći do promjena u vladajućoj strukturi.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...