Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Organizacija Dugine obitelji želi redefinirati vrijednosti u našem društvu

Organizacija Dugine obitelji iz svojih ideoloških postavki percipira svu stvarnost, kao i mnoge druge organizacije, što je uobičajena pojava u historiji čovječanstva. Problem za društvo nastaje u trenutku kada svi koji se ne slažu s uzusima organizacije Dugine obitelji predstavljaju ‘talibanske’ protivnike, točnije predstavljaju l’ancien régime (hrv. prijašnji režim). Takav režim svojom retrogradnošću ne može razumjeti ‘potrebe’ modernog čovjeka, a oni kao ratnici za socijalnu pravdu nastoje ostvariti ono što društvu nedostaje.

Što točno društvu nedostaje?

Raison d’etre (hrv. razlog postojanja), koji bi po uvjerenjima organizacije Dugine obitelji i njezinih članova svako društvo trebalo slijediti (kao što to trenutno čini zapadno društvo), a pri tome su im instrumentarij liberalni mainstream mediji. Paradoksalno je da samo ime organizacije, ako se izrekne drugačije – dȕga – može tumačiti kao daska na bačvi. Zašto koristim ovakvu metaforu? Pokušat ću objasniti na primjeru papira prije nego se pozabavim bačvom.

U klasičnoj ontologiji često se uzima primjer papira za tumačenje promjene stanja. Ako papir zgužvamo ili poderemo, on još uvijek ima funkciju papira, ali ako ga zapalimo onda to više nije papir. Isto tako, ako primjerice imamo dȕge – daske koje čine dio bačve – i uklonimo ih, onda više nemamo bačvu. To se upravo događa s našim društvom, u kojem pojedinci želi rastaviti daske od bačve, pa reći ostatku populacije što je bačva.

Društvo ne funkcionira na takav način, nego uz pomoć društvenog ugovora kojim se definiraju vrijednosti u društvu. Zašto mijenjati sustav kako bi se ugodilo potrebama pojedinaca?

Organizacija Dugine obitelji naglašava potrebu da treba djelovati po nahođenju, tj. željama. Želje mogu poslužiti kao opravdanje za postizanje ciljeva. Što je kontradiktorno, cijeloj historiji ljudske misli, napose moralnoj filozofiji. Najbolji primjer za to su čežnje koje nemaju dosljednost u ugovorenom stajalištu prirodnog prava.

Mnogi bi mi mogli zamjeriti sarkastičan ton, ali dovoljno je pogledati objave na Facebook profilu, tj. stranici organizacije Dugine obitelji. U objavu od 28. listopada stoji da organizacija Dugine obitelji sudjeluje u edukaciji djelatnika CZZS-a o homoseksualnim parovima koji se odluče za udomiteljstvo odnosno posvajanje.

Uz državne institucije, kao i svaki drugi projekt LGBTIQ+ ideologije, posebna pozornost se usmjerava na obrazovanje. Tako imamo na Pravnom fakultetu kolegij „Socijalni rad i ljudska prava“ koji vodi prof. M. Milić Babić, a u provedbi kolegija surađuje s organizacijom Dugine obitelji.

Završit ću refleksiju o tematu s uvodnim riječima iz prvog filma Gospodara prstenova: „Svijet se promijenio. Osjećam to u vodi. Osjećam to u zemlji. Osjećam to u zraku. Mnogo je izgubljeno, jer nitko od onih koji ga se sjećaju ne žive“. Kao Prstenova družina moramo se suočiti s opasnostima koje suvremeni modernizam stavlja pred nas, jer hrabrost i dosljednost su jedino što nam preostaje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...