Petak, 26. travnja 2024.

Sveučilišni profesor zbog islamofobije dobio otkaz?

Tijekom predavanja o islamskoj umjetnosti profesor na Sveučilištu Hamline je pokazao dvije srednjovjekovne slike poslanika Muhameda, poznatu sliku iz 14. stoljeća koja prikazuje poslanika Muhameda i meleka Džibrila i sliku iz 16. stoljeća koja prikazuje poslanika Muhameda kao sveca.

Student Aram Wedatalla je prisustvovao predavanju i pobunio se protiv prikaza poslanika Muhameda zato što je musliman. Muslimani vjeruju kako je zabranjeno stvarati ili čak gledati vizualne prikaze poslanika Muhameda.

Dan poslije predavanja Wedatalla je tražio od administracije sveučilišta da poduzme pravne korake protiv profesora. Za studentski časopis The Oracle Wedatalla je rekao sljedeće: „Kao musliman i Afroamerikanac, ne osjećam da pripadam i ne mislim da ću ikada pripadati zajednici u kojoj me ne cijene kao člana i ne pokazuju isto poštovanje koje prema njima pokazujem“.

Čini se da je Sveučiliše Hamline prešutno pristalo na studentove zahtjeve i dalo otkaz profesoru. „Zbog ovog incidenta, odlučeno je da profesor više ne bude dio zajednice Hamline“, rekao je za The Oracle David Everett, član uprave Sveučilišta Hamline.

Prije nego što je otpušten, profesor se ispričao i pokušao izgladiti stvari s Wedatallom, ali bezuspješno. „Želio bih se ispričati što su Vam slike koje sam na predavanju pokazao izazvale nelagodu. Namjera mi nije bila da Vas uznemirim“, napisao je profesor u e-mail poruci Wedatallu dva dana nakon predavanja.

Bez obzira na ispriku, uprava Sveučilišta Hamline je profesorovo ponašanja okarakterizirala kao „bezobzirno i islamofobično“. Nadalje, uprava sveučilišta Hamlinea je odlučila da se udruži s Udrugom muslimanskih studenata kako bi osmislili plan za prijavu islamofobije na kampusu.

Plan uključuje novi obrazac za prijavu islamofobije i otvoreni forum za raspravu o islamofobiji. Uostalom, uprava sveučilišta Hamline je u priopćenju izjavila kako poštovanje prema vjeroispovijesti studenata „nadmašuje akademsku slobodu“.

Više o progonu profesora na Sveučilištu Hamline možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...