Subota, 20. travnja 2024.

Ekofeminizam predstavlja još jedan propali projekt feminističkog pokreta

Nakon bezuspješnog četvrtog vala feminizma, unutar feminističkog pokreta je nastala ideja da se ne treba boriti samo za prava žena, nego i prava prirode (iako ta prava feministice nisu definirale).

Nije jednostavno objasniti što je točno ekofeminizam, ali na portalu VoxFeminae stoji da je ekofeminizam „spojnica koja spaja uzroke potlačenosti žena, prirode, zemalja Trećeg svijeta, neprivilegiranih socijalnih skupina…“. Istina je da taj ekofeminizam, iz ovog malo prije pročitanog, podsjeća na jedan bućkuriš raznih alogičnih i apsurdnih ideja.

Danas feministicama nije lako reći da živimo u patrijarhalnom društvu, jer nemaju dokaza za tu tvrdnju. Promotrimo situaciju “potlačenosti” žena u Sjedinjenim Američkim Državama, a i Europa slijedi takve trendove. Prema raznim istraživanjima američkih institucija oko četrdeset pet posto američkih žena neće imati partnera do 2030., bit će neudane ili rastavljene. Stoga, možemo li govoriti o uspješnoj emancipaciji današnjih žena? Očigledno ne, jer feminističke udruge i dalje trebaju dobivati novac za projekte “promjene svijeta“.

S jednim aspektom promjene svijeta za žene u koštac se uhvatio švedski historičar Per Faxneld u studiji Satanic Feminism: Lucifer as the Liberator of Woman in Nineteenth-Century Culture objašnjavajući kako vodeće feministice (prvog vala) u svojim spisima i dnevnicima imaju veći broj aluzija na Sotonu kao herojsku figuru koja se bori za žensko oslobođenje.

Faxneld u dijelu studije koji se odnosi na feminističku interpretaciju trećeg poglavlja Knjige Postanka piše sljedeće: „Feministice devetnaestog stoljeća često su osjećale da moraju naći način kako da se nose s muškim šovinistima… Da bi to postigle, feministkinje su predstavile Evu kao heroinu, a zmiju kao dobronamjernu“. Više o knjizi možete pročitati ovdje, ali moram napomenuti da bi ovakvo tumačenje događaja iz Svetog pisma i za Freuda bio misterij.

Temelj za svoje društveno nefunkcionalne ideje feministice nalaze u Marxovoj studiji Njemačka ideologija. Marx u studiji tvrdi da podrijetlo nejednakosti nije nastalo samo zbog ekonomske kapitalističke konkurencije i izrabljivanja, nego i zbog spolne podjele rada i patrijarhalnog odnosa u kućanstvima.

Ekofeministice u današnjem društvu ne mogu učiniti ništa drugo nego promovirati oslobođenje i spašavanje Majke Zemlje, a pri tome je feministicama najvažnije da nova ideologija feminizma postane sredstvo spasenja za frustrirane žene.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...