Četvrtak, 25. travnja 2024.

Feministica čestita pravoslavni Božić, ali ne i katolički!

Ljevičari u Hrvatskoj imaju kulturološki kompleks da čestitaju katolički Božić, ali takav problem nemaju s pravoslavnim Božićem. Ova tvrdnja nije teorija zavjere, nego imamo konkretan primjer prof. Rade Borić, jedne od predstavnica lijeve političke ideologije u Hrvatskoj.

Gospođa Borić je na svom Facebook profilu 24. prosinca napisala sljedeće: „Sretni blagdani i kreativna, nježna, borbena i uspješna 2023.! Jelku sam ‘reciklirala’. Prošlogodišnja je stajala cijelu godinu i mumificirala se [niti jedna iglica nije pala]. Dobila je malo društvo!“. Objavu možete vidjeti ovdje.

Gospođa Borić nije imala takav problem s pravoslavnim Božićem, jer je 7. siječnja na svom Facebook profilu napisala sljedeće: „Sretan Božić“. Ispod čestitke hrvatskim građanima pravoslavne vjeroispovijesti je stavila sliku koja prikazuje upaljenu svijeću u božićnoj pšenici uz natpis na ćirilici: „Mir Božji, Hristos se rodi“. Objavu možete vidjeti ovdje.

Očigledno razlog za proslavu pravoslavnog Božića, ali ne i katoličkog Božića, mnogi ljevičari pronalaze u “otvorenosti“ vladika Srpske pravoslavne Crkve prema lijevoj ideji. Primjerice, vladika šibenski Nikodim Kosović je u intervjuu za Večernji list rekao kako je „kršćanstvo na mnoge načine u svojoj osnovi ljevičarsko“, a sudjelovao je i na šibenskom ljevičarskom festivalu Fališ. Intervjuu vladike Nikodima s novinarom Večernjeg lista možete pročitati ovdje.

Uz vladiku Nikodima treba istaknuti patrijarha Porfirija Perića, koji je za zagrebačkih dana organizirao susrete i rasprave s pripadnicima lijeve ideologije u Hrvatskoj. U prostorijama Pravoslavne gimnazije na zagrebačkom Svetom Duhu, određeni broj lijevih intelektualaca je raspravljao s tadašnjim mitropolitom Porfirijem o društvenim, etičkim i političkim temama. Susreti su dobili neformalni naziv: Porfirijevi kružoci. Ovdje možete pročitati koji su se intelektualci okupljali na Svetom Duhu.

Nisam siguran da bi Marx, Lenjin, Lukács i mnogi drugi marksistički ideolozi uspjeli kognitivno dokučiti razloge ljubavi ljevice prema pravoslavlju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...