Subota, 20. travnja 2024.

O tempora, o mores! U Francuskoj se održava blasfemična izložba!

U frankofonskim medijima se ovih dana može pročitati vijest o šokantnoj izložbi koja se održava u Centru za kulturu i formaciju mladih u Nancyju. Izložba pod imenom Monstres sacrés (hrv. Sveta čudovišta) je djelo blasfemične umjetnice Emmanuelle De Rosa.

U sklopu izložbe su blasfemično prikazane lutke i klaunovi na raspelima, što je izazvalo niz reakcija javnosti. Ispred kulturnog centra u Nancyju je 20. siječnja organiziran prosvjed kako bi se “umjetničkoj eliti” pokazalo da ovakav tip umjetnosti vrijeđa vjerske osjećaje građana Francuske.

U pozivu na prosvjed, u jednoj objavi na Facebooku, stoji sljedeće: „Suočeni s bogohulnom izložbom u kojoj Emmanuella De Rosa ismijava razapetog Isusa, naša je dužnost izraziti svoje protivljenje. Nadam se da će mnogi od vas biti u Nancyju, kako bi prosvjedovali i molili krunicu!“.

Blasfemična umjetnica je u intervjuu za regionalni portal Lorraine Actu rekla da ne žali zbog izložbe! Smatra da prosvjednici u Nancyju samo žele publicitet, a u intervjuu tvrdi da su prosvjednici „homofobi, antisemiti, protivnici masona, teoretičari zavjera, protivnica cijepljenja…“.

Iz biskupije Nancy nisu reagirali na izložbu, a mnogi lokalni katolici se pitaju zašto biskup nije izdao priopćenje protiv izložbe. Vijest o blasfemičnoj izložbi je objavilo više portala u Francuskoj, a ovdje možete pročitati više informacija. Na Gloria TV (ovdje) možete vidjeti kako izgleda ta blasfemična izložba!

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...