Petak, 19. travnja 2024.

Znate li koliko je vjerskih objekata od početka rata uništeno u Ukrajini?

Novo izvješće Instituta za vjerske slobode, neovisne organizacije za ljudska prava sa sjedištem u Kijevu, pokazuje užasne posljedice ruskog napada na Ukrajinu. Procijenjeni broj vjerskih objekata koji je pretrpio štetu gotovo se udvostručio od posljednjeg izvješća Instituta za vjerske slobode (iz srpnja 2022.).

U izvješću se navode 494 vjerska objekta koja su uništena ili oštećena u ratu, a pripadaju raznim kršćanskim denominacijama. Okupirana regija Donjeck je na vrhu popisa, sa zabilježenom štetom na sto dvadeset vjerskih objekata. Sljedeća je na popisu regija Lugansk, s više od sedamdeset vjerskih objekata, a u Kijevu je oštećeno šezdeset pet vjerskih objekata.

Dok se u izvješću navodi da su regije s najviše oštećenih vjerskih objekata bile one u kojima se vodi rat, i ostatak zemlje je osjetio posljedice zračnih napada ruskih snaga. Institut za vjerske slobode je također dokumentirao mnoge slučajeve u kojem su ruske snage koristile zauzete vjerske objekte (često pravoslavne crkve) kao vojne baze i zapovjedna mjesta.

Ukrajinska pravoslavna crkva, koja je povezana s Moskovskom patrijaršijom, pretrpjela je najveću štetu jer su uništene 143 crkve Ukrajinske pravoslavne crkve. Većina Ukrajinaca su pravoslavci, ali to nije bitno Rusima jer su oskvrnuli mnoštvo pravoslavnih crkava. Ipak, i druge kršćanske zajednice su izgubile brojne vjerske objekte i crkve.

Na trećem Međunarodnom samitu o vjerskim slobodama u Washingtonu, izvršni direktor Instituta za vjerske slobode Maksym Vasin objasnio je da su svećenici i laici meta ruskih napada jer govore ukrajinski ili pokazuju svoj ukrajinski identitet. Mnogi Ukrajinci se nadaju da će izvješća Instituta za vjerske slobode potaknuti međunarodne organizacije da nastave istrage o ruskim ratnim zločinima.

Maksym Vasin je tijekom izlaganja na samitu u Washingtonu rekao da „ruski ratni zločini počinjeni u Ukrajini mogu ukazivati na postojanje posebne genocidne namjere s ciljem uništenja ukrajinskog naroda, što je zločin protiv čovječnosti prema međunarodnom humanitarnom pravu”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...