Srijeda, 01. svibnja 2024.

Čudo u Čileu: Teroristi zapalili kapelicu, ali kip Djevice Marije ostao netaknut

Oko ponoći u subotu, 4. ožujka, osam neidentificiranih naoružanih napadača došlo je do kapelice Nuestra Señora de los Rayos, koja se nalazi u ruralnom području regije Araucanía u središnjem Čileu, i zapalili je.

Napadači su ostavili letke i transparente u kojima tvrde da je zločin počinila teroristička grupa RMM – Resistance Mapuche Malleco. U letku piše „Svaki ispaljeni metak ima značenje. Temucuicui se opiru. RMM”. Teroristička, tj. gerilska skupina RMM tvrdi da brani prava autohtonog naroda Mapuche i bila je odgovorna za ranije napade na katoličke objekte.

Plamen je za nekoliko minuta uništio kapelicu. „Poput malog čuda, spašen je mali kip Djevice Marije”, rekao je župnik (župe u kojoj se nalazi kapelica) za lokalne medije u Čileu.

Napad na ovu kapelicu samo je jedan od primjera mnogih napada na Katoličku crkvu. U Čileu su zadnjih godina uništene desetine crkava i kapelica. Prema Svjetskom izvješću o vjerskim slobodama za 2021., koje je sastavio AED, samo između listopada 2019. i listopada 2020. u Čileu su počinjena vandalska djela i šteta u 59 katoličkih crkava diljem zemlje. Iako trenutno ne postoji službeni brojevi za zadnje tri godine, postoji konsenzus da se taj broj od tada značajno povećao.

Magdalena Lira, nacionalna direktorica organizacije AED, objašnjava:

„Za neke od tih gerilskih skupina, koje koriste nasilje kao sredstvo traženja povrata zemlje, kršćanstvo je simbol kolonizacije, što je netočno. Nekoliko studija pokazuje da su pripadnici naroda Mapuche u velikom postotku kršćani. Mnoge su kapelice sagrađene velikim trudom cijele zajednice, poput ove koja je upravo spaljena. Možete li zamisliti bol i bespomoćnost zajednice kada su vidjeli kako vatra guta ono što su tako pažljivo gradili i održavali? Crkva nije ograničena na svoje zidove, ona sadrži sjećanje cijele zajednice koja je oko nje razvila svoju živu vjeru”.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...