Petak, 26. travnja 2024.

JE LI OVO KONAČAN RASKOL? Još jedan krivovjeran potez Crkve u Njemačkoj

Dokument pod naslovom „Suočavanje s rodnom raznolikošću” odobren je 11. ožujka s više od 95% glasova članova Sinodalnog puta tijekom pete Sinodalne skupštine u Frankfurtu na Majni. Od pedeset osam njemačkih biskupa samo je sedam glasalo protiv dokumenta, dok je trinaest bilo suzdržano.

Zašto je ovaj dokument problematičan i krivovjeran?

U dokumentu se pozivala na “konkretna poboljšanja položaja interspolnih i transrodnih vjernika”, uključujući promjenu u samim podacima krsnih lista. Ubuduće se neće navoditi spol nego će se uzimati u obzir rodni identitet osobe. Kako bi administrativno proveli ovu vrstu rodne ideologije, njemački katolici zahtijevaju obavezno rodno “obrazovanje” svećenika i crkvenih zaposlenika kako bi se mogli “nositi“ s rodnom “raznolikošću“.

Također, u dokumentu se u ime napretka zagovara teza da “transrodne“ osobe mogu biti svećenici sljedećim riječima: „Pristup svetom redu i pastoralnim zvanjima također se mora ispitati u svakom pojedinačnom slučaju interspolnih i transrodnih vjernika koji osjećaju zvanje i ne smiju se potpuno isključiti“.

Jedan dio njemačkih katolika ne vidi ništa problematično u tome da “transrodne“ osobe budu svećenici, kao što ne vide problem niti u tome da se homoseksualac zaredi za svećenika. Očigledno nisu čitali Uputu Kongregacije za odgoj i obrazovanje, u kojoj se, između ostalog, propisuje da svećenici, redovnici ni sjemeništarci ne mogu postati osobe koje „prakticiraju homoseksualnost, pokazuju duboko ukorijenjene homoseksualne sklonosti ili podupiru tzv. ‘gay kulturu’“.

U izglasanom dokumentu, članovi Sinodalnog puta otvoreno su kritizirali stav Vatikana o rodnoj ideologiji “ustvrdivši” da takva stav promiče „isključivanje, nasilje i progon, od čega bi se Crkva zapravo trebala braniti”. Očigledno se Crkva treba braniti od rodne ideologije, pa ne čudi što je papa Franjo nekoliko dana nakon izglasanog dokumenta osudio rodnu ideologiju.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...