Petak, 26. travnja 2024.

Zašto umjetna inteligencija ne poznaje šale na račun Muhameda?

ChatGPT poznat je po svojoj pristranosti, ali u ismijavanju religije nadmašio je sve do sada viđeno od tehnoloških kompanija (Big Tech). Očigledno je Sam Altman, tvorac ovakvog oblika umjetne inteligencije, imao razloge za pristranost (koji su za sada samo njemu poznati).

Nedavno su brojni korisnici ChatGPT-a shvatili da se sustavno može ismijavati kršćansku vjeru, ali se ista forma ne može primijeniti na islam. O čemu se radi?

U nastavku teksta imate video koji to potvrđuje. Dakle, umjetna inteligencija izriče šale na blasfemičan način o Isusu, ali to isto neće napraviti za poslanika Muhameda. Kao razlog ChatGPT navodi sljedeće: Ne želi povrijediti vjerske osjećaje muslimana.

Zašto umjetna inteligencija vrijeđa kršćanstvo, tj. Isusa Krista? Očigledno kršćanstvo za homoseksualca Sama Altmana predstavlja nazadni pogled na život, nešto što se ne bi moglo uopće smatrati religijom. Možda Sam Altman podržava islam zbog pozitivnog stava  u Kuranu o homoseksualnosti.

Za primjer uzimam nekoliko sura iz Kurana, koristim se hrvatskim prijevodom – iako loše napravljenim, koje prema nekim islamolozima potvrđuje pozitivan stav poslanika Muhameda i islama prema homoseksualnosti*.

Prvi primjer iz Kurana

Sura 52, ajet 24: „a služit će ih posluga njihova nalik na biser skriveni”. Arapski izvornik zvuči ovako: „وَيَطُوفُ عَلَيْهِمْ غِلْمَانٌۭ لَّهُمْ كَأَنَّهُمْ لُؤْلُؤٌۭ مَّكْنُونٌۭ”.

Postoji spor u arapskoj lingvističkoj i kulturnoj tradiciji u vezi ovog ajeta. Zašto je upotrijebljen ovakav opis posluge – u ovom kontekstu tinejdžera. Mnogi smatraju da ajet ima homoseksualnu konotaciju.

Drugi primjer iz Kurana

Sura 76, ajet 19: „Služit će ih vječno mlada posluga – da ih vidiš, pomislio bi da su biser prosuti”. Arapski izvornik zvuči ovako: „وَيَطُوفُ عَلَيْهِمْ وِلْدَٰنٌۭ مُّخَلَّدُونَ إِذَا رَأَيْتَهُمْ حَسِبْتَهُمْ لُؤْلُؤًۭا مَّنثُورًۭا”.

U ovom ajetu koristi se riječ وَلَدَ (točnije množina وِلْدَٰنٌۭ) da označi dijete (muško ili žensko). Neki islamolozi smatraju da će u dženetu (raju) muškarce (muslimane) služiti “oku privlačni” dječaci.

*Neki će navoditi sljedeće sure koje u prenesenom značenju, ali ne izravno, govore protiv homoseksualnosti: sura IV: 19-21, VII: 78-84, XI: 77-84… Iako se u islamskoj teološko-historijskoj tradiciji homoseksualnost (Ash-shudhûdh al-jinsi) smatra zabranjenom.

ChatGPT “pazi” na potrebe tržišta

Na arapskom jeziku ChatGPT neće izreći šalu na račun Isusa, jer je u islamskoj tradiciji Isus pogrešno shvaćen kao prorok Isa. Ako netko zatraži šalu na račun Isusa, onda će mu ChatGPT odgovoriti kao u slučaju poslanika Muhameda.

Bilo bi krajnje nepoželjno povrijediti vjerske osjećaje muslimana. Možda su se djelatnici ChatGPT-a vodili time da bi mogli povrijediti osjećaje bliskoistočnih kršćana, ali to je malo vjerojatno.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...