Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ispred muzeja posvećenom ženama postavljen kip muškarca koji doji

Danski umjetnik Askea Kreilgaarda konstruirao je 2021. kip golog muškarca, što nije neobično za “modernu“ umjetnost, ali kip je specifičan zbog svoje “uključivosti“ i izazvao je val kritika na društvenim mrežama. Kip osim prikaza muških spolnih organa, prikazuje kako muškarac pokušava dojiti bebu u naručju. Implicira se da bradati muškarac ima ženske grudi.

Unatoč tome što je napravljen u znak sjećanja na Međunarodni dan muškaraca, statua je sada postavljena ispred Muzeja “rodova” (KØN) u Aarhusu, u Danskoj, koji je prije bio poznat kao Muzej posvećen ženama (Kvindemuseet).

Ustanova je izvorno osnovana 1982. kako bi educirala javnost o povijesti žena, ali je 2021. promijenila svoju svrhu. Trenutni cilj muzeja je da fokus bude na rodu i seksualnosti. Muzej posvećen ženama prvo je počeo uključivati elemente rodne ideologije u svoje obrazovne programe 2016., a sada nudi spolni odgoj za djecu u osnovnoj školi „kroz kulturno-povijesni pogled na seksualnost i rod“.

Ali da se vratimo na “rodno”-fluidni kip danskog umjetnika Askea Kreilgaarda, koji je u intervjuu za Fine Spinde rekao da se njegov goli akt zove Agape, što je grčka riječ za „ljubav“. Umjetnik je u stvaranju ovog kipa pokušavao “neutralizirati“ govor o majčinstvu i dojenju, prema njemu muškarac treba preuzeti ulogu majke!

Očigledno umjetnik Kreilgaard smatra prihvatljivim ideju o muškarcima koji doje djecu, a pomisao da muškarac rađa mu sigurno nije odbojna. Možda bi trebao pogledati što mnogi korisnici društvenih mreža, napose Twittera, pišu o njegovom golom aktu. Dekadencija je uistinu zahvatila umjetnost. Ovdje možete, iako Vam ne preporučujemo, pogledati cijeli goli akt.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...