Četvrtak, 28. rujna 2023.

Možemo i Rada pozvali na radnu akciju, kao u “dobra stara vremena”

Vlast u Zagrebu sjetila se da obilježi Dan planeta Zemlje i sto godina Čistoće kao u “dobra stara vremena”. Ove subote i nedjelje (22. i 23. travnja) ljevičari su organizirali radnu akciju čišćenja zagrebačkih četvrti pod sloganom „Pridruži nam se da i tvoja četvrt zablista“.

Ljevičari istinski žele da Zagreb bude čist grad, ali očigledno nema dovoljno radnika u Čistoći, pa je potrebno pozvati građanstvo da čisti grad. Osim stranke Možemo, i njihovi politički saveznici podržavaju ideju – kao Rada Borić. Feministica je svom Facebook profilu pozvala na radnu akciju, sigurno se sa sjetom sjetila radnih akcija u nekadašnjoj državi.

Nakon što su ove subote i nedjelje građani obavili posao za državu, grad i partiju, dobili su besplatne sendviče, vodu (ili sok) i voće. Moram reći da je to bila “hvalevrijedna” akcija, i još je grad uštedio na proračunu! Građani su radili nešto za što plaćaju doprinose, kako lijepo od njih!

Možemovci, potaknuti uspješnom akcijom o kojoj skoro nitko nije izvijestio, možda organiziraju radnu akciju i za gradnju Jarunskog mosta? Skupe se glasači stranke, i kao u vremena gradnje pruge ili neke ceste krenu uz pjesmu „Hej, haj brigade” (od Arsena Dedića) graditi novi most.

Samo je pitanje hoće li Možemovci moći organizirati logistiku da imaju dovoljno sendviča i vode? Već ranije smo vidjeli da Grad Zagreb vodi veliku borbu s vrećicama, čak toliko veliku da su odabrali susjednu državu za njezinu proizvodnju. Problem prehrane “dobrovoljaca” zahtijevat će još veće kognitivne napore. Osim problema s logistikom, politički prvaci stranke Možemo moraju prvi dati primjer. Tko zna, možda će u budućnosti radne akcije biti obavezne za članove stranke Možemo? Ako već nisu obavezne?

Takva informacija još je obavijena velom tajne, ali dvije stvari su me razočarale kod obilježavanje Dana planeta Zemlje i ove radne akcije. Prvo, zašto nisu organizirali poslije radne akcije sportske, kulturne ili idejno-političke aktivnosti kao u Jugoslaviji. Zašto nisu napravili utakmicu u kojoj će žene igrati protiv transrodnih muškaraca, tj. “žena”? Ili kazališnu predstavu u kojoj će se prikazati golotinja kao simbol “slobode”? Ili barem predavanje o ekologiji, u kojem će neki “znanstvenik” doći do “zaključka” da svojim bivstvovanjem zagađujemo prirodu?

Očigledno ni radne akcije nisu što su nekoć bile.

Drugo, zašto nije bilo organiziranog prosvjeda za zaštitu prirode nakon radne akcije? Bilo je, ali su prosvjedovale samo marginalne političke opcije i nevladine organizacije. Očekivalo bi se da će radničko-građanski svijet uz svoje političke prvake iz partije Možemo upozoriti svijet na to da se ne brinemo za prirodu. Izgleda da gradonačelnika Tomaševića to više ne zanima, nego se vodi idejom da je došlo vrijeme da drugi delaju.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...