Petak, 29. ožujka 2024.

Ulazimo li zbog ukidanja papirnatog novca u fazu potpune kontrole stanovništva?

Konzervativni eurozastupnici upozoravaju da je Europska unija u opasnosti da kriminalizira korištenje papirnatog novca prijedlozima za nove zakone protiv pranja novca. Europski političari trenutno se svađaju oko toga je li zakonsko ograničenje gotovinskih transakcija dobra ideja ili nije, a čini se da su lijevi političari daleko skloniji ograničiti gotovinske transakcije.

Političari u Bruxellesu već dugo razmišljaju o gornjoj zakonskoj granici vrijednosti gotovinskih transakcija unutar zemalja članica EU, a zakonodavci detaljno razrađuju planove za zabranu trošenja više od deset tisuća eura u jednoj gotovinskoj transakciji.

Međutim, ljevičarski zastupnici u Europskom parlamentu sada glasno zagovaraju da se takva predložena granica spusti na samo sedam tisuća eura u sklopu napora da se suzbije pranje novca i izbjegne plaćanje poreza unutar EU.

Konzervativni predstavnici u Europskom parlamentu izrazili su zabrinutost zbog mjera koje Bruxelles želi donijeti, uz činjenicu da su se ljevičari navodno odlučili za uredbu umjesto direktive (prijedloga), što znači da države članice EU neće moći izbjeći provedbu ove reforme.

Čini se da je potez ograničavanja gotovinskih transakcija unutar zemalja EU dio većeg trenda u Europi i šire na Zapadu, pri čemu je Australija jedna od prvih država koja je objavila da provodi zabranu gotovinskih transakcija od deset tisuća australskih dolara – što je ekvivalentno 6 600 američkih dolara – ili više.

Za razliku od Australije, u Nizozemskoj su zabranjene gotovinske transakcije veće od tri tisuće eura. Stvari su još strože u Francuskoj, gdje je stanovnicima zemlje zakonski zabranjeno plaćanje robe ili usluga gotovinom ako bi transakcija iznosila više od tisuću eura, što dovodi u probleme mnoge podstanare Pariza.

Mnogi smatraju da je ukidanje papirnatog novca prvi korak u provedbi plana velikog reseta, prema kojem ništa nećemo posjedovati, ali bit ćemo sretni.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...