Utorak, 16. travnja 2024.

UN-ovo izvješće sugerira da bi pedofiliju trebalo dekriminalizirati

Prema UN-u, ništa ne bi trebalo stajati na putu maloljetnicima da imaju spolni odnos s odraslim osobama, ako na to “slobodnu“ pristanu. Međunarodni odbor pravnika Ujedinjenih naroda, udruženje pravosudnih djelatnika pri međunarodnim tijelima, otkrilo je novi skup prijedloga pravnih načela.

Ako se njihove preporuke provedu, onda bi se vjerojatno ukinula propisana minimalna dob za spolne odnose i utro bi se put dekriminalizaciji pedofilije.

Načela 8. ožujka“, objavljena na Međunarodni dan žena, predlažu prilagodbu zakona koji se temelje na ljudskim pravima i kriminaliziraju ponašanje povezano sa seksom, uporabom droga, seksualnim i reproduktivnim zdravljem, beskućništvom i siromaštvom.

„Kazneni zakon jedan je od najoštrijih alata koji su na raspolaganju državi za vršenje kontrole nad pojedincima… kao takav, trebao bi biti posljednja mjera; međutim, globalno, postoji rastući trend prema prekomjernoj kriminalizaciji“, objašnjava Ian Seiderman, direktor Instituta za pravo i politiku pri Međunarodnom sudu, u priopćenju za javnost.

„Moramo priznati da ovi (kazneni) zakoni ne samo da krše ljudska prava, već i sama temeljna načela kaznenog prava“, dodao je Seiderman. Isključujući sva druga razmatranja, ovaj fokus na pojedinačna ljudska “prava“ doveden je do svoga apsurda u šesnaestom načelo izvješća.

Šesnaesto načelo, koje su pripremili pravnici iz Međunarodnog suda i UNAIDS-a (tijela UN-a zaduženog za okončanje AIDS-a kao prijetnje javnom zdravlju do 2030.), uz pomoć Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, kaže sljedeće:

„U pogledu provedbe kaznenog zakona, svaka propisana minimalna dob za pristanak na spolni odnos mora se primjenjivati na ne diskriminirajući način. Provedba ne može biti povezana sa spolom/”rodom” sudionika ili dobi za pristanak na brak. Štoviše, seksualno ponašanje koje uključuje osobe ispod propisane minimalne dobi za pristanak na seks može zapravo biti legalno uz pristanak, iako nije i po zakonu”.

Obavijeno nejasnom terminologijom, u drugom dijelu šesnaestog načela izvješća navodi se sljedeće:

„U tom kontekstu, provedba kaznenog zakona trebala bi odražavati prava i sposobnost osoba mlađih od 18 godina da donose odluke o upuštanju u dobrovoljno seksualno ponašanje i njihovo pravo da budu saslušane u stvarima koje ih se tiču”.

Važno je napomenuti da se u izvješću ne spominju prava roditelja, čime se implicira da u ovom području njihova uloga u donošenju odluka za vlastitu maloljetnu djecu ne postoji. Štoviše, ne određuje se dob u kojoj je nemoguće da dijete pristane na spolni odnos.

Zanimljivo da je Amnesty International izrazio podršku svim načelima sadržanim u izvješću.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...