Subota, 20. travnja 2024.

EU parlament o Istanbulskoj: Ovaj put pokleknuli su svi HDZ-ovci

Prošli tjedan, točnije u srijedu, zastupnici u EU parlamentu pristupili su izglasavanju Istanbulske konvencije, kojom se navodno želi zaustaviti nasilje nad ženama i djecom u obiteljima, ali je stvarni cilj promicati rodnu ideologiju.

Pravo pitanje koje slijedi nakon uvodne premise je što ljevičari, uključujući “demokršćane“, žele postići izglasavanjem ove konvencije? Žele prisiliti preostalih šest država članica EU (Bugarsku, Češku, Mađarsku, Litvu, Latviju i Slovačku) na ratifikaciju. U tim bi zemljama ratifikacija bila samo formalnost da je HDZ na vlasti.

Za usvajanje Istanbulske konvencije glasali su svi HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici, a protiv su glasali samo Mislav Kolakušić i Ladislav Ilčić, dok je Ivan Vilibor Sinčić bio suzdržan. Tko zna, možda bi po Zagrebu trebalo nazvati konvenciju? Istanbul je ispao “iz igre“ jer je Turska 2021. godine istupila iz konvencije, a čini mi se da HDZ-ovci ne bi imali ništa protiv.

Nastavljajući put kancelara Plenkovića, HDZ-ovi zastupnici (Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Željana Zovko i Karlo Ressler) glasali su, ponavljam, za implementaciju Istanbulske konvencije. Kako prikladno!

“Mlada nada“ hrvatske politike, Karlo Ressler, već je ranije (2020.) u intervjuu za Novi list rekao da bi implementacija Istanbulske konvencije imala velike posljedice po HDZ. Očito nema, jer je vrlo malo medija izvijestilo o glasanju HDZ-ovih zastupnika. Političko neiskustvo, kako drugačije objasniti Resslerovu izjavu.

Ipak, više začuđuje Resslerovo glasanje za Istanbulsku konvenciju, s obzirom na činjenicu da je, kako tvrde mainstream mediji, „zastupao stav glasovanje HDZ-ovih zastupnika po savjesti“.

Nezgodno. Možda se mladi Ressler nije bavio etičkom problematikom savjesti. Ili je umjesto savjesti ustupio mjesto nesavjesnosti – nedostatku savjesti, tipičnoj bolesti mnogih političara. Kaže Immanuel Kant da se nesavjesnost javlja kada se ljudi ne obaziru na sud savjesti. Uz to, kako bi Ressler mogao slijediti kancelara u Bruxellesu, a pritom se odbija složiti s njegovim ideološkim stajalištima. Ima dosta istine u onoj staroj latinskoj izreci: similis simili gaudet (hrv. sličnosti se privlače).

Osim “mlade nade“ HDZ-a, za Istanbulsku, tj. Zagrebačku konvenciju, glasao je i Tomislav Sokol. Profesor Sokol radi, uz brojne obaveze u Bruxellesu, kao docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a po informacijama iz medija trenutno sudjeluje u osnivanju Pravnog fakulteta pri istom sveučilištu. Mladi katolici, studenti, moći će naučiti kako je pactum – dogovor – uvijek moguć, pa čak iako se Crkva protivi rodnoj ideologiji.

Možda se prvaci HDZ-a u Bruxellesu vode idejom da trebaju privući nove glasače, tzv. glasače centra. Drugačije se ne može objasniti ovakva jednokrvna, jednojezična i jednovjerna podrška Istanbulskoj konvenciji. Na ove riječi bi Karlo Ressler vjerojatno ponovio riječi izrečene u intervjuu za Novi list: „Ne vidim pretjeranog smisla biti general poslije bitke. Bilo je puno onih koji su samo čekali priliku napasti HDZ i kojima je to bilo pitanje političkog plijena, a ne istinski vrijednosno pitanje“.

Možda bi se Karlo Ressler začudio da ima onih kojima je ovo istinski vrijednosno pitanje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...