Četvrtak, 25. travnja 2024.

Hoće li Tomašević nadvisiti katedralu i time ispuniti stari komunistički pothvat?

Izgleda da gradonačelnik Tomašević dopuštanjem gradnje projekta “mini Manhattan“ želi, kao što su komunisti nekoć željeli, potvrditi da zeleno-lijeva ideologija za cilj ima “oslobođenje naroda“ od “religijskog praznovjerja“. Ima li teorija o ljevičarskom “oslobođenju” od Boga ikakve veze s praksom?

Ima. Naime, komunisti su 1957. započeli gradnju Iličkog nebodera s ciljem da nadvise katedralu, ali nisu uspjeli u svome cilju jer je neboder – nakon završetka radova 1959. – bio visok samo 70 metara, a tornjevi zagrebačke katedrale tada su bili visoki 104 i 105 metara. Nažalost, nakon potresa 2020. visoki su 92 metra.

Ilički neboder otvorio je partizanski zločinac Većeslav Holjevac, a teško da će Tomašević, s obzirom na to kako upravlja gradom, dočekati kao gradonačelnik dovršetak projekta “mini Manhattan“, tj. luksuznog kompleksa Jarun Panorama.

Prema najavama, luksuzni kompleks trebao bi se sastojati od četiri stambene zgrade i poslovnog nebodera visine 150 metara – koji bi trebao postati najviši u Hrvatskoj. Poslovni neboder trebao bi nadvisiti i zagrebačku katedralu. Čini se da takav razvoj događaja nije pao teško Tomaševiću.

Ipak, za razliku od mainstream medija, projektom su uznemireni mnogobrojni građani, politički protivnici, ali začudo i struka! Nedavno je u emisiji Novi dan, na televiziji N1, gostovala arhitektica Martina Pavković i ustvrdila je da takav projekt ne bi trebao biti izgrađen „na jednom uskom trokutu zemljišta gotovo duplo manjem od Zagrebačkog velesajma“.

Maketa zagrebačkog “mini Manhattana”

I postavila je pitanje u emisiji, kao što ga postavljaju i mnogi građani, za koga Tomašević gradi te kvadrate? Očigledno nije pogledao popis stanovništva, jer bi znao da je Zagreb u zadnjih deset godina izgubio skoro tridesetak tisuća stanovnika!

Gradnjom poslovnog nebodera – zagrebačke Kule babilonske – neće se samo, kako neki tvrde, zatvoriti pogled na Medvednicu i uništiti okoliš, nego će se i iz Novog Zagreba pokušati zatvoriti pogled na zagrebačku katedralu. Možda bi Tomaševiću opomena mogla biti da je Holjevac 60-ih pokušao nadvisiti katedralu pa nije uspio, ali izgleda da ljevičari ne uče na greškama iz prošlosti.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...