Četvrtak, 25. travnja 2024.

Kako su srpski mediji izvijestili o eksploziji “zvončića” u Zagrebu?

U četvrtak je na Strossmayerovom trgu, na krovištu zgradu HAZU-a, tijekom radova obnove došlo do eksplozije i ozlijeđen je radnik podrijetlom iz Indije. Prema dostupnim informacijama iz mainstream medija zadobio je ozbiljne ozljede ruke i prstiju zbog zaostale kazetne bombe, poznatije pod imenom “zvončić”.

Ovaj tužan događaj podsjetio je građane Zagreba na svibanj 1995., točnije na mučne dane 2. i 3. svibnja, kada su pobunjeni Srbi “zvončićima” gađali središte Zagreba. Ovaj protucivilizacijski čin, suprotan Ženevskoj konvenciji, doveo je do zgražanja civiliziranog svijeta.

Ipak, o eksploziji zaostalog “zvončića” niti riječi u srpskim medijima, od kojih neki kao Kurir, Politika i Večernje novosti imaju čak i rubriku “region”. Zašto? Zato što žele izvijestiti o svakom događaju koji prikazuje Hrvatsku u negativnom svijetlu, ali ne i Srbe.

Vučićevi mediji, točnije plaćenici iz beogradske čaršije, vole pisati o Jasenovcu, Oluji, Tuđmanu, Stepincu… Ali srpska mitomanska ekspanzionistička (osvajačka) ideologija ne može izvijestiti o događaju koji će čitatelja, ako nije zadojen srpskom mitomanijom, dovesti do spoznaje da je primjerice “zvončić” na Zrinjevcu zaostao od vremena srpske agresije na Hrvatsku. Možda bi čitatelj mogao postaviti pitanje: Zašto smo gađali nevine civile u Zagrebu?

Tako nešto nije dopušteno zbog dovođenja u pitanje narativa o “nevinim krajiškim Srbima”.

Uporno se prešućuje činjenica da su se “krajiški” Srbi pobunili 1991. protiv svoje države – Hrvatske – i da su godinama gađali hrvatske gradove. Za vrijeme Oluje, u nemogućnosti da prihvate Hrvatsku kao svoju državu, odlučili su je napustiti. Stoga nikoga ne treba čuditi što srpska politička elita nastavlja prešućivati istinu o Domovinskom ratu, financirati medije da pišu protiv Hrvatske i poticati snimanje filmova o Hrvatima kao genocidnom narodu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...