Četvrtak, 25. travnja 2024.

Zašto HDZ-ovi zastupnici ne reagiraju na blasfemičnu izložbu u Europskom parlamentu?

Nedavno je u zgradi Europskog parlamenta u Bruxellesu postavljena umjetnička izložba koja blasfemično prikazuje Isusa Krista i apostole. Ova umjetnička izložba, ako se može nazvati umjetničkom, djelo je švedske lezbijke Elisabeth Ohlson.

Umjetnička izložba sastoji se od dvanaest fotografija koje nisu provokativne nego neprimjene, a jedna fotografija iz te izložbe izazvala je reakciju javnosti. Već spomenuta fotografija, prema objašnjenju umjetnice, implicira da je osoba odjevena u bijelu haljinu Isus Krist, a oko njega se nalazi sedam muškaraca obučenih u kožnu fetiš odjeću – takva odjeća se koristi u seksualnim perverzijama. Neki od muškaraca, umjetnica bi rekla apostola, prikazani su kao da se mole. I ostale fotografije na “izložbi“ napravljene su u sličnom stilu.

Blasfemičnu fotografiju možete vidjeti u Twitter objavi Pietra Guastamacchija. Objava prikazuje odgovor lezbijske umjetnice Elisabeth Ohlson na kritike, a odmah iza nje nalazi se neprimjerena fotografija. U video snimci možete čuti kako Ohlson kaže da fotografije prikazuje Krista koji podržava homoseksualce.

„Postoji (mnogo) slika Isusa s heteroseksualcima“, rekla je Ohlson u video snimci. Nadodajući da „je ovo samo dvanaest slika (fotografija) Isusa koje pokazuju kako voli LGBT prava, tako da dvanaest slika ne bi trebalo biti strašno za njih“.

Lezbijska umjetnica već desetljećima stvara blasfemične umjetnine. Krajem prošlog stoljeća (1998.) obilazila je Švedsku s izložbom pod nazivom Ecce Homo, koja je sadržavala blasfemične prikaze Krista s ciljem promicanja homoseksualnosti, transrodnosti itd. Izložba je bila prikazana u mnogim luteranskim crkvama u Švedskoj.

Za razliku od švedskih protestanata, talijanski političari oštro su kritizirali izložbu švedske lezbijke koja je bila otvorena 2. svibnja i trajala je do 5. svibnja. Na Facebooku je potpredsjednik talijanske vlade Mateo Salvini napisao u objavi: „Umjetnost? Ne, ovo je samo vulgarnost i nepoštivanje“. Na mišljenje Salvinija nadovezala se Maria Veronica Rossi, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je u izjavi za Press Italy 24 News rekla da izložba predstavlja provokaciju i vrijeđa osjećaje vjernika.

Za razliku od talijanskih konzervativnih političara, politički prvaci HDZ-a – predstavnici u Europskom parlamentu – nisu se javno očitovali o ovome. Vjerojatno im demokršćanske vrijednosti nisu prva pomisao u vremenu kada se pripremaju za reizbor na svoje dobro plaćene funkcije. Uostalom, tko još drži do uvjerenja u vremenu kada je sve postalo fluidno (čitaj promjenjivo)?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...