Četvrtak, 25. travnja 2024.

Na Sveučilištu Cambridge tvrde da je pojam „anglosaksonski“ rasistički

Sveučilište Cambridge nastoji u svom nastavnom planu “demistificirati“ nacionalne “mitove“ o ranoj srednjovjekovnoj prošlosti zemlje. Sveučilišni Odsjek za anglosaksonske, nordijske i keltske povijesne studije naveo je među ciljevima studija redefinirati „temeljne mitove o nacionalizmu”, posebno one koji se odnose na Anglosaksonce.

Kurikulum Odsjeka nastoji obuhvatiti „povijest, društvo i kulturu srednjovjekovnih skandinavskih naroda i njihove djelovanje u Velikoj Britaniji, Irskoj, zapadnoj i istočnoj Europi i sjevernom Atlantiku tijekom razdoblja od 793. do 1066.”. U povijesti se ovo razdoblje nekoć zvalo Vikinškim dobom, iako s Odsjeka tvrde da je „ovo vrlo anglocentrična definicija“ doba.

Odsjek za anglosaksonski, nordijski i keltski jezik (ASNC) dostavio je Telegraphu priopćenje u kojem tvrde da u budućnosti žele da Odsjek bude “više antirasistički“. U priopćenju isto tako piše da je „jedna od briga bila rješavanje nedavnih nedoumica oko upotrebe izraza ‘anglosaksonski’ i njegove percipirane povezanosti s etničkim/rasnim engleskim identitetom“.

Na Odsjeku nastoje promijeniti proces podučavanja „promjenom temeljnih mitova o nacionalizmu – tvrdeći da nikad nisu postojali etnički identiteti kao što su ‘Britanci’, ‘Englezi’, ‘Škoti’, ‘Velšani’ ili ‘Irci’ – pokazujući studentima kako su ovi identiteti konstrukti…”.

Pojam „anglosaksonski“ postao je opterećen politikom identiteta, posebice unutar akademskih institucija posljednjih godina. „Međunarodno društvo Anglosaksonaca“ promijenilo je 2019. godine ime organizacije u „Međunarodno društvo za proučavanje ranosrednjovjekovne Engleske“ u „znak potvrde problematičnim konotacijama koje se naširoko povezuju s izrazima ‘anglosaksonski’”.

Promjena je uslijedila nakon što je kanadska akademkinja Mary Rambaran-Olm istupila iz društva, smatrajući da je organizacija “previše bijela“. Napisala je u časopisu Smithsonian da „anglosaksonski mit održava lažnu ideju o tome što znači biti ‘urođenik’ u Britaniji“.

Istovremeno mnogi konzervativci smatraju da je negacija izraza „anglosaksonski“ američki proizvod za Veliku Britaniju i britanski znanstvenici ne bi smjeli dopustiti da to utječu na njih. U SAD-u, gdje je rasizam protiv crnaca bio institucionaliziran do 60-ih, izraz bijeli anglosaksonski protestant (White-Anglo-Saxon-Protestant – WASP) služio je kao opis za elitnu klasu Amerikanaca. Ipak, znanstvenici danas zaboravljaju da je veliki broj predaka tih Amerikanaca bio izopćen iz britanskog društva!

Znanstvenici isto tako zaboravljaju da je pojam „anglosaksonski“ povijesno autentičan jer se od osmog stoljeća koristio za označavanje dominantnog stanovništva u južnoj Britaniji. Tisućljetna upotreba ovog pojam pokazuje da predstavlja mnogo više od etničke ili nacionalne oznake. Predstavlja razvoj jedne civilizacije.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...