Nedjelja, 28. travnja 2024.

Orijentalni kršćani tvrde da je napadač iz Annecyja musliman

Krajem prošlog tjedna svjedočili smo strašnim vijestima o napadu sirijskog izbjeglice na nekoliko djece i odraslih u Annecyju. Napadač je identificiran kao “kršćanin iz Sirije“. Neke informacije, poput one koju je objavio Le Parisien, isticale su da je napadač vikao „u ime Isusa Krista“, ali ova verzija priče, tvrde neki, nema nikakvih konkretnih dokaza.

U nedjelju je Yako Elish, irački kršćanin i osnivač nevladine organizacije AMMO – Udruge za pomoć kršćanima na Bliskom istoku, na Twitteru napisao da napadač iz Annecyja nije kršćanin nego musliman. Mnogi orijentalni kršćani složili su se s tezom koju je Yako Elish iznio. Prijevod njegove dvije objave s Twittera, sažete u jednu, možete vidjeti ispod slika.

„Istina o sirijskom napadaču (ubojici) iz Annecyja postupno izlazi na vidjelo; riječ je o lažnom kršćanskom teroristu koji je pripremao svoj džihad otkako je napustio Siriju. Zapravo, tražili smo u Siriji, ali nismo pronašli nikakav krsni list. U Švedskoj također ne postoji potvrda o krštenju niti potvrda da ranije nije bio oženjen, što je obavezno za sklapanje braka. Što se tiče njegovog vjenčanog lista, izdanog 11. 5. 2018., čini se da je sakrio svoj pravi identitet“.

Yako Elish objavio je napadačev vjenčani list (prva objava) koji ima zaglavlje Antiohijske (Sirijske) pravoslavne crkve, autokefalne pravoslavne crkve poznatije kao Jakobitska crkva, koja trenutno broji nekoliko milijuna pripadnika, uglavnom u Libanonu, Siriji i Iraku. Yako Elish u svojim objavama na Twitteru ističe  da napadač nije naveo imena svojih roditelja niti datum rođenja u vjenčanom listu. Podaci vezani uz bivšu ženu napadača i njezine roditelje nisu dostupni zbog poštivanja njihove privatnosti.

Hugh Fitzegarld, svjetski priznati stručnjak za islam, istaknuo je u članku neposredno nakon napada sumnju u vezi identiteta napadača, za kojeg tvrde da se zove Abdalmasih, što na arapskom znači „Kristov rob“. Kršćanin koji živi u muslimanskoj zemlji, poput Sirije, ne bi dobio takvo ime, jer bi to odmah privuklo pozornost neprijateljski raspoloženih muslimana. Što je istina, jer kršćani, barem u Siriji, vole davati neutralna imena svojoj djeci – kao što su Samir, Ibrahim, Jad, Yussif – radi lakše integracije u društvo.

Što se tiče identiteta napadača, francuski portal Résistance Républicaine jučer je objavio članak u kojem tvrde da se napadač zove Selwan Majd, na temelju informacija koje su dobili od Sirijaca koji žive u Francuskoj. U članku se tvrdi da su „švedske vlasti sumnjale u njega i odbijale mu dodijeliti državljanstvo, a kasnije se supruga rastala od njega. U Francuskoj je otišao traži pomoć crkvenih organizacija, ali su i one (Crkva) sumnjale u njega“.

Ovo ne bi bio prvi put da se izbjeglica muslimanske vjeroispovijesti lažno predstavlja kao progonjeni kršćanin zbog dobivanja azila. U studenom 2018. potvrđeno je da su neke nevladine organizacije savjetovale izbjeglice s Bliskog istoka na laganje i pretvaranje da su progonjeni kršćani. Između ostalog, zaposlenici nekih nevladinih organizacija, što možete vidjeti u video zapisu, predlažu izbjeglicama nošenje predmete poput Biblije ili raspela s ciljem dobivanja azila u europskim državama. To je vjerojatno napravio Abdalmasiha H. ili Selwana Majda prilikom prijave za azil u Švedskoj.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...