Subota, 04. svibnja 2024.

Hoćemo li svjedočiti cenzuri filma Jima Caviezela u našim kinima?

U našoj domovini zadnjih dana mnogi pišu hvalospjeve o filmu „Zvuk slobode“ (eng. Sound of Freedom) američkog redatelja i aktiviste Eduarda Verásteguija. Vjerojatno je Jim Caviezel, koji je odglumio protagonistu Tima Ballarda, pridonio popularnosti ovog filma, ali to nije jedini razlog. Trgovina djecom, tabu tema u srednjostrujaškim medijima, zanima mnoge Amerikance. Ne sumnjam da su mnogi pustili suzu kada su vidjeli kako je nevinoj djeci oduzeto pravo da budu sretni i da imaju roditelje.

Srednjostrujaški kritičari nisu se usudili, izuzev CNN-a novinara, pisati negativne kritike o ovom filmu, svjesni da je veliki broj Amerikanaca oduševljen ovim filmom. To potvrđuje i visoka ocjena na IMDB-ju (8.2/10), ali i činjenica da je film drugi po gledanosti na IMDB-ovoj ljestvici. Niti cenzura najvećih distribucijskih kuća (Disneyja, Neflixa, Amazona) nije mogla spriječiti da gledatelji odluče pogledati ovaj film, koji je premijerno prikazan 4. srpnja – na Dan nezavisnosti – u Sjedinjenim Američkim Državama. I brojke posjećenosti u kinima to potvrđuju. U prvih devet dana film je pogledalo četiri milijuna Amerikanaca.

Nažalost, postoji jedan problem. Autorska prava na ovaj film ima distribucijska kuća Angel Studios, koja još uvijek nije odredila datume kada će se film prikazati u Australiji, Europi i Kanadi itd. Razlog treba tražiti u činjenici da uprava ove distribucijske kuće nije očekivala da će biti toliki interes za filmom. Prije premijernog prikazivanja nadali su se da će prodati dva milijuna ulaznica kao simboličnu gestu za dva milijuna djece kojom se svake godine trguje. Rezultati su nadmašili očekivanja.

Filmofili diljem svijeta iščekuju da se film prikaže u njihovoj zemlji, a Hrvatska nije izuzetak. Javili su nam se brojni čitatelji s upitom kada će film biti prikazan u Hrvatskoj. Nažalost, naši upiti najvećim kinima u Zagrebu samo su potvrdili sumnju. Niti jedno kino nije dalo potvrdan odgovor da će se film prikazati. U CineStaru tvrde da su oni samo kinoprikazivač i da se moramo obratiti distributerima filmova, ali dva najveća distributera filmova u HrvatskojContinental film Hrvatska i Blitz grupanisu odgovorili na naše mailove. Stoga pozivamo Vas, naše čitatelje, da napišete upit navedenim distributerima u vezi otkupa prava za filma „Zvuk slobode“.

Možete pisati na ove e-mail adrese:

[email protected]

[email protected]

Ako distributeri ne otkupe prava za prikazivanje ovog filma u Hrvatskoj, onda ćemo svjedočiti vrlo zanimljivoj pojavi. Naime, pokazat će se da postoji cenzura filmske umjetnosti u Hrvatskoj i da samo “prikladni“ filmovi mogu biti prikazani u našim kinima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...