Nedjelja, 28. travnja 2024.

Njemačka: Dolazak ogromnog broja imigranata ugrožava funkcioniranje školstva

Nakon godine u kojoj je rekordnih dva i pol milijuna imigranata došlo u Njemačku, a trenutne projekcije pokazuju da još tristo do četiristo tisuća imigranata namjerava doći u 2023. godini, čelnici udruga profesora i ravnatelja upozoravaju da će novi priljev imigranata dovesti u pitanje funkcioniranje školstva.

Među čelnicima je i počasni predsjednik Udruge njemačkih učitelja, Heinz-Peter Meidinger, koji je upozorio na pogoršanje razine učenja u školama zbog masovnog dolaska imigranata. U intervjuu za njemačke srednjostrujaške tabloidske novine „Bild“ rekao je: „Od 2015. naše su škole primile skoro osamsto tisuća djece izbjeglica (učenika), a da nisu bili dostupni potrebni dodatni učitelji“.

Meindinge je također istaknuo nekoliko trendova – koje mnogi građani smatraju zabrinjavajućima – u njemačkim školama u proteklom desetljeću. U tom razdoblju je postotak maturanata s migrantskim podrijetlom porastao s 24% na 38%, dok je udio školaraca koji kod kuće govore samo njemački „pao s 84% na 62%“.

Kako bi se popravila situacija, Meindinge predlaže „obavezne jezične teste za sve škole bez iznimke“. Smatra potrebnim „ukinuti nastavu stranih jezika u osnovnim školama”, te da djeca koja „krenu u školu trebaju razumjeti i govoriti njemački”.

Počasni predsjednik Udruge učitelja upozorio je i na porast antisemitizma u školama,  potvrdivši da oni koji su odgovorni za određivanje nastavnog plana i programa moraju potaknuti „obrazovanje o vrijednostima i demokraciji“. Intervjuu Meindingea objavljen je nedugo nakon što je zaklada Konrad Adenauer objavila studiju koja dokazuje da su muslimani četiri puta skloniji biti antisemiti nego drugi građani.

Također, demografi upozoravaju na štetnost masovnih migracija na njemačko društvo. „Što se tiče imigracije, Njemačka ide prema stanju očite preopterećenosti. Uspješna integracija ne može se očekivati s ovolikim priljevom”, rekao je dr. Stefan Luft, istaknuti istraživač koji predaje na Sveučilištu u Bremenu, u intervjuu za „Bild“.

Situacija bi u Njemačkoj mogla dovesti do društvene eksplozije suprotstavljenih svjetonazora. Veliki broj građana, etničkih Nijemaca, ne želi plaćati veće poreze kako bi nekvalificirani imigranti, oni koji su trajno nezaposleni na tržištu rada, živjeli od socijalne pomoći. Vrijeme će pokazati u kojem smjeru ide Njemačka.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...