Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Brazil: Vrhovni sud donio presudu kojom se govor protiv LGBT+ osoba kažnjava zatvorskom kaznom

Vrhovni sud Brazila presudio je u korist LGBT+ ideologije i od sada će se “homofobni“ komentari kažnjavati zatvorskom kaznom od dvije do pet godina. Odlukom Vrhovnog suda (9-1) utvrđeno je da homofobni govor mržnje predstavlja “ekvivalent“ rasističkom govoru mržnje.

Iako je Vrhovni sud sudskom odlukom iz 2019. godine “homofobiju“ smatrao zločinom sličnim rasizmu, ta se presuda odnosila samo na uvrede protiv LGBT+ zajednice u cjelini, ali ne i “napadi“ na pojedince, navodi međunarodna novinarska agencija AFP.

„Interpretacija koja ograničava svoju primjenu na slučajeve rasizma”, ostavljajući nezaštićene pojedince iz LGBT+ zajednice, „protivi se ne samo žalbenoj presudi, nego i cijelom ustavnom sustavu”, ustvrdio je sudac Edson Fachin, glavni sudac za ovaj slučaj.

Brazil je već ranije uveo zakon koji pruža zaštitu HIV-pozitivnim osobama od “govora mržnje“. Za “neprikladno“ obraćanje HIV-pozitivnim osobama predviđena je kazna zatvora od jedne do četiri godine.

Nedavna odluka Vrhovnog suda donosi pravnu nesigurnost građanima zbog nedostatka slobode govora i daje povlašteni položaj jednoj skupini u društvu. Suci zaboravljaju da je jedno govor mržnje, a drugo iznošenje istine – na to posebno zaboravljaju ideolozi i lobisti LGBT+ pokreta. Mnogi konzervativci smatraju da se brazilsko društvo ovom odlukom civilizacijski unazadilo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...