Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Kanadska vlada namjerava proširiti zloglasan zakon o potpomognutom samoubojstvu

Pro-life aktivisti izrazili su zabrinutost zbog mogućeg proširenja kanadskog zakona o potpomognutom samoubojstvu kojim bi se građanima dopustilo usmrćivanje čak i ako se ne nalaze u zadnjoj fazi terminalne bolesti.

Kanada je legalizirala potpomognuto samoubojstvo u lipnju 2016. godine za odrasle osobe koje se nalaze u zadnjoj fazi terminalne bolesti. Kanadski premijer rekao je 2021. godine kako će pričekati dodatne dvije godine prije proširenja te usluge na mentalno bolesne građane kako bi „proučio način kako se MAiD [medicinska pomoć u umiranju] zbog mentalne bolesti može kvalitetno i sigurno pružiti građanima“.

Vlada je ranije ove godine produžila tu odgodu za još jednu godinu. Kanađani koji pate od mentalnih (duševnih) bolesti moći će se, ako zakon bude izglasan, prijaviti za potpomognuto samoubojstvo od sredine ožujka 2024. godine. Nadolazeća promjena pravila izazvala je dugotrajnu raspravu u Kanadi, a kritičari tvrde da će nove direktive omogućiti ljudima pristup potpomognutom samoubojstvu čak i ako nemaju terminalnu bolest.

Od početka primjene zakona (2016.) više od trideset tisuća Kanađana koristilo je državni zakonom o potpomognutom samoubojstvu kako bi okončali vlastiti život. Većina onih koji su 2021. godine bili eutanazirani naveli su kao razlog rak, a izgleda da će u narednim godinama većina Kanađana kao razlog navoditi mentalne bolesti.

U međuvremenu, znanstvenici tvrde, na temelju raznih istraživanja, da će „1 od 3 Kanađana (oko 9,1 milijuna ljudi) tijekom života biti pogođen mentalnom bolešću“. Internetska stranica kanadske vlade također nudi pomoć Kanađanima koji se osjećaju suicidalno, tvrdeći da je „problem samoubojstva prepoznat kao značajan javnozdravstveni problem“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...