Petak, 03. svibnja 2024.

“Treći Rim”: Pravoslavni svećenik blagoslovio Staljinov kip

Moskva nije “Treći Rim”, kako kažu neki zabludjeli katolici, nego samo treća Moskva. Prva Moskva je bila carističko protukatolička; druga, sovjetsko protukršćanska; i treća, sadašnja, također protukatolička. U sve tri verzije, katolici Ukrajine (i Poljske/Litve, kad god su bili okupirani) bili su najveće žrtve.

Osim progona katolika, mnogi u Ruskoj pravoslavnoj crkvi, zbog suradnje s državnim institucijama, zaboravljaju i na progone pravoslavaca.  Nedavni događaj u ruskom gradu Velikiye Luki u regiji Pskov potvrđuje da je Ruska pravoslavna crkva danas samo produžetak FSB-a, kao što je nekoć bila KGB-a. Naime, prošli tjedan je pravoslavni svećenik, o. Antoliy, blagoslovio ogroman Staljinov kip i mnoštvo koje je držalo zastave sa Staljinovim likom. Svećenik je nakon blagoslova rekao kako je „Crkva patila pod Staljinom. Ali zahvaljujući tome (progonu) ima mnoštvo novih mučenika i svjedoka vjere“.

Ovdje možete vidjeti kako je izgledao čin “posvete“ Staljinova kipa:

Štovanje Staljina proizlazi iz činjenice da su mnogi klerici Ruske pravoslavne crkve surađivali s KGB-om – postoje ozbiljni dokazi o špijunskom radu ruskog patrijarha Kirila za KGB, stoga ne treba čuditi što pravoslavni svećenik blagoslivlja Staljinov kip.

Ali pritom klerici Ruske pravoslavne crkve zaboravljaju na cjelokupnu povijest Staljinova života, diktatora koji je tri desetljeća vladao Sovjetskim Savezom. Staljin je osobno naredio brutalnu kampanju ateizacije, koja je uključivala rušenje moskovskog Katedralnog sabornog hrama Krista Spasitelja, koji je obnovljen tek nakon pada komunizma.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...