Subota, 27. srpnja 2024.

Švicarski biskup poziva na ređenje žena i ukidanje svećeničkog celibata uoči Sinode o sinodalnosti

Mons. Felix Gmür, predsjednik Švicarske biskupske konferencije i biskup Basela, iznio je tezu u intervjuu za NZZ am Sonntag, koju je prošlog tjedna prenio Swissinfo, da se mora promijeniti pristup ženama u Crkvi, točnije pripustiti ih svetim redovima. Biskup očito zaboravlja na nepromjenjivi nauk Katoličke Crkve od njezina utemeljenja, prema kojem samo muškarci mogu primiti sveti red, jer muškarci, kao što je bio i naš Gospodin, prinose Bogu misnu žrtvu in persona Christi.

Osim poziva na ređenje žene, biskup je pozvao i na ukidanje svećeničkog celibata: „Celibat znači da sam Bogu na raspolaganju. Ali vjerujem da ovaj znak danas društvo više ne razumije… Sazrelo je vrijeme za ukidanje celibata. Uopće nemam problema zamisliti oženjene svećenike“.

Novinar Maike Hickson s portala LifeSite News više puta je izvještavao o biskupu Gmüru. Tako piše da je 2019. godine mons. Gmür podržao legalizaciju istospolnih (sodomitskih) “civilnih brakova“. Uoči Božića 2020. godine u intervjuu za NZZ am Sonntag mons. Gmür rekao je kako može zamisliti „žene koje stoje za oltarom“.

Što nije ništa čudno, s obzirom da je 2020. godine jedna žena u kapelici u okolici Basela, njegovoj biskupiji, obukla misno ruho, stala za oltar i simulirala katoličku misu, a biskup Gmür nije tada poduzeo ništa. Ranije ovog mjeseca, biskup Coirea, mons. Joseph Maria Bonnemain, odlučio je ne kazniti dvije žene koje su pokušale koncelebrirati na katoličkoj misi 2022. godine i samo je izrekao “formalni ukor“.

Sinoda o sinodalnosti trebala bi započeti 4. listopada i trajati do 29. listopada. Delegati iz cijelog svijeta sastat će se radi raspravljanja o problemima u Crkvi i krizi vjere u svijetu. Nagađanja vatikanskih stručnjaka su da će uloga žena u Crkvi biti glavna točka rasprave na okupljanju sljedećeg mjeseca.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...