Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Ursula von der Leyen zagovara kontrolu stanovništva po uzoru na komunističku Kinu

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen govorila je u nedjelju na summitu G20 u Indiji, gdje je pozvala na “digitalnu budućnost“ i stvaranje globalnih institucija za postavljanje granica i propisa. Smatra da su svijetu potrebni međunarodni digitalni identifikacijski sustavi poput COVID putovnica, a umjetna inteligencija trebala bi regulirati globalno tijelo slično Međuvladinom panelu za klimatske promjene Ujedinjenih naroda.

Njemačka političarka, koja je prije preuzimanja funkcije predsjednice Komisije EU bila ministrica obrane, rekla je: „Danas želim usredotočiti svoje izlaganje na umjetnu inteligenciju i digitalnu infrastrukturu. Kao što je već opisano, umjetna inteligencija nosi rizike, ali nudi i ogromne mogućnosti. Ključno pitanje je kako iskoristiti tehnologiju koja brzo mijenja svijet“.

„U institucijama Europske unije smo 2020. godine predstavili prvi zakon o umjetnoj inteligenciji. Želimo olakšati inovacije dok gradimo povjerenje. Ali trebamo više. Ono što svijet radi sada će oblikovati našu budućnost. Vjerujem da bi Europa — i njezini partneri — trebali razviti novi globalni okvir vezan uz rizike umjetne inteligencije”, nastavila je Ursula von der Leyen.

Tijekom svog govora u Indiji, Ursula von der Leyen zalagala se za globalno usvajanje “digitalnih javnih infrastruktura” po uzoru na sustav COVID putovnica koji je EU razvila tijekom pandemije izazvane virusom iz Wuhana.

Naglasila je kako su „digitalni certifikati za cijepljene model koji se pokazao funkcionalnim i toliko pouzdanim da ga je 51 država na četiri kontinenta usvojila“. Dodala je da ga Svjetska zdravstvena organizacija koristi kao globalni standard za olakšavanje mobilnosti u vremenu zdravstvenih prijetnji.

Europska unija aktivno pokušava uvesti aplikaciju za “digitalni identitet“ za sve države članice, a ta bi aplikacija sadržavala putovnicu građanina, vozačku dozvolu, kreditne kartice i druge osobne podatke. Čelnici EU nastoje poput komunističke Kine implementirati digitalnu valutu središnje banke (CBDC), koja bi se kasnije mogla koristiti za nametanje hirova Bruxellesa različitim nacijama u bloku od dvadeset sedam država članica.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...