Petak, 03. svibnja 2024.

Švicarska je sve manje kršćanska zemlja

Savezni ured za statistiku (FSO) Švicarske nedavno je objavio izvješće prema kojem je u posljednjih pet desetljeća došlo do značajnog porasta ateista i agnostika. Podaci sugeriraju da bi nevjernici mogli postati većina u nadolazećim godinama.

Prema internetskom portalu SwissInfo, nedavno prikupljeni podaci uspoređeni su s prethodnim izvješćima Saveznog ureda za statistiku koja sežu pedeset godina unatrag. Godine 1970. gotovo cijela švicarska nacija bila je kršćanska, s gotovo jednakim postotkom katolika i protestanata. Nakon pet desetljeća postotak katolika u ukupnom broju stanovnika pao je s 46% na 32%, a protestanti su doživjeli još veći pad s 49% na 21%.

Također, posljednjih desetljeća došlo je do porasta broja muslimana u Švicarskoj, koji sada čine 5% stanovništva. Ali najveći porast dogodio se kod skupine onih koji su vjerski neopredijeljeni, te oni trenutno čine oko 32% stanovništva Švicarske, što je daleko više od 1% prije pet desetljeća (1970. godine).

Iako broj Švicaraca koji ne pripadaju organiziranoj religiji raste, dio ispitanih još uvijek vjeruje u Boga. Prema izvješću, više od 40% onih koji nisu potvrdili pripadnost nekoj vjerskoj skupini ispovijeda vjeru u Boga, dok 9% ispitanika ispovijeda vjeru u jedno Boga. S druge strane, čak 30% ispitanika vjeruje u oblik neke “više sile“, a 22% ispitanika deklariralo se agnosticima. I ostatak, 38% ispitanika bilo je čvrsto u svom ateističkom uvjerenju – negaciji Božjeg postojanja.

Ako se sociološki analizira vjeroispovijest stanovništva prema dobi, skupina koja će najvjerojatnije reći da ne pripadaju nijednoj vjerskoj skupini su oni u dobi od 25 do 44 godine. Što je posebno zabrinjavajuće za vjerske zajednice, jer je to dobna skupina koja bi svoju vjeru trebala prenijeti potomstvu, sljedećoj generaciji. Činjenica da toliki broj mladih ne pripada nijednoj vjerskoj skupini sugerira još veću sekularizaciju i ateizaciju švicarskog društva u budućnosti.

Ovdje možete pročitati cijelo izvješće, uključujući analizu sociologija religije Jörga Stolza, ravnatelja Instituta za religije Sveučilišta u Lausanni, u vezi budućnosti institucionalne religije u Švicarskoj.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...