Nedjelja, 28. travnja 2024.

Krvnik Macron želi uvrstiti ‘pravo’ na pobačaj u francuski ustav

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će njegova vlada uvrstiti ‘pravo’ na pobačaj u francuski ustav. Obećavajući da će uvesti zakon do kraja godina, nakon što ga predstavi Vijeću ministara, predsjednik Macron je u nedjelju na društvenim mrežama objavio: „Godine 2024. sloboda žena da naprave pobačaj bit će nepovratna”.

Macron se prvi put obvezao uvrstiti ‘pravo’ na pobačaj u ustav 8. ožujka, na dan kada se obilježava Međunarodni dan žena, komunistički praznik.

Prvotna najava krvnika francuske djece došla je kao odgovor na odluku Vrhovnog suda Sjedinjenih Država – poništenje presude u korist Roe protiv Wadea – i vraćanja ovlasti donošenja zakona o pobačaju saveznim državama.

Macron je ranije ovog mjeseca rekao: „Izrazio sam svoju želju, 8. ožujka, za stvaranjem zakona kojim bi se usuglasila stajališta između Nacionalne skupštine i Senata, te se time omogućilo sazivanje Kongresa u Versaillesu… Vjerujem da će rad okupljenih sudionika rezultirati što ranijim rješenjem“.

Iako bi uvrštavanje ‘prava’ na pobačaja u ustav vjerojatno imalo minimalan utjecaj na trenutni pravni status pobačaja u zemlji, budući da je ubijanje beba legalizirano, moglo bi poslužiti kao prepreka budućim vladama koje bi želelje donijeti ograničenja ili ukinuti ‘pravo’ na pobačaj.

Čini se da prijedlog ima široku potporu u Francuskoj, s gotovo devet od deset Francuza (86 posto) koji su izrazili pozitivno mišljenje o uvrštavanju ‘prava’ na pobačaj u ustav prema prošlogodišnjoj anketi. U 2022. godini broj pobačaja u Francuskoj porastao je na najvišu razinu od 1990. godine, s 234 300 izvršenih pobačaja, što je povećanje od 17 000 pobačaja u odnosu na prethodnu godinu.

Trenutno se u Francuskoj pobačaj može izvršiti do četrnaestog tjedna trudnoće, a nakon toga je jedino moguće ako dva liječnika potvrde da je ubojstvo djeteta neophodno za zdravlje majke ili ako utvrde da će dijete patiti od neizlječive bolesti.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...