Petak, 03. svibnja 2024.

Rat za Božić: Engleski grad Bradford podići će ‘viševjersko’ drvce

Engleski grad Bradford najavio je da će za početak advenata podići u gradskoj vijećnici ‘svečano drvce za više vjera’, što predstavlja najnoviji napad na kršćanstvo ili barem ono što je od njega ostalo u Velikoj Britaniji.

Odbor za gospodarske aktivnosti manjina Zapadnog i Sjevernog Yorkshirea (BAME) priopćio je ovaj tjedan da će gradska vijećnica imati ‘viševjersko drvce’ tijekom adventa i Božića radi proslave multikulturalne strukture grada, jer više od trećine stanovnika pripada manjinama prema posljednjem popisu stanovništva.

Objavljujući odluku, predsjednica Odbora za manjine Nasreen Karim rekla je za lokalne novine „Telegraph & Argus“: „Uistinu sam oduševljena što ova inicijativa uzima maha… Cijela svrha ove inicijative je osigurati da svi budu zastupljeni u gradskoj vijećnici, kako bi se čuo glas svih građana“.

Drvo će biti otkriveno na svečanosti kojoj će nazočiti predstavnici različitih vjerskih skupina i kulturni djelatnici iz institucija grada Bradforda. Inicijativu ‘viševjerskog drvca’ prvobitno je predložio Saleem Kader, koji služi kao član Odbora za gospodarske aktivnosti manjina.

„Željeli smo proslaviti činjenicu da ovaj grad, unatoč kritičarima, pokazuje kolika je snaga multikulturalizma. Grad s mnogim kulturama iz cijelog svijeta koje su se uklopile u harmoniju, ovo je zaista nešto na što treba biti jako ponosan”, rekao je Kader.

U očitom pokušaju da se umiri domorodačko britansko stanovništvo, od kojih velika većina slavi Božić, tradicionalno božićno drvce također će biti postavljeno pored ‘viševjerskog drvca’.

Međutim, planovi su izazvali burne reakcije na društvenim mrežama, a mnogi domorodački stanovnici Bradforda pitaju se hoće li uprava grada poticati i pripadnike drugih religija u Bradfordu na poštivanje simbola više religija u ime raznolikosti i inkluzivnosti ili se to odnosi samo na važne događaje unutar kršćanskog kalendara?

Ovim putem podsjećamo naše čitatelje da će Vigilare i ove godine nastaviti budno pratiti društvena kretanja i poštivanje tradicije čestitanja jednog od najvažnijih blagdana u katoličkoj Hrvatskoj – Božića.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...