Nedjelja, 28. travnja 2024.

Kinezi TikTokom u svijetu šire nemoral, ali kod kuće probiru sadržaj

U vremenu informativnog rata između Zapada i Narodne Republike Kine, Komunistička partija Kine (KPK) koristi TikTok za nenasilno nametanje propagandnih ideja mladim umovima.

Informativni rat u ime komunističke ideje vodi tvrtka ByteDance, točnije milijarder Zhang Yiming. Njihov proizvod – TikTok – nije nedopušten u Kini, ali kineska mladost koristi aplikaciju Douyin – vlasništvo iste tvrtke, koja ima drugačije algoritme te djecu mlađu od 14 godina usmjerava prema kreativnom sadržaju (kao što su znanstveni eksperimenti, muzejske izložbe, patriotski sadržaji i edukativni materijali).

Učinak razlike u algoritmima vidljiv je u tome što djeca žele biti kada odrastu. U SAD-u žele biti utjecajni na društvenim mrežama, a u kontinentalnoj Kini žele biti astronauti.

Razlika je isto tako i u vremenskom korištenju TikToka/Douyina. Djeca u ‘progresivnim’ zemljama provode sate na TikToku, a u Kini mogu provesti samo 40 minuta dnevno na Douyinu. To je u velikom intervjuu za „60 minutes“ potvrdio i Tristan Harris, osnivač neprofitne organizacije Center for Humane Technology.

O problemu TikToka progovorio je i američki novinar Peter Schweizer u novoj knjizi „Why the Powerful Turn a Blind Eye While China Kills Americans“.

U knjizi Schweizer navodi da je pukovnik Dai Xu, profesor na najuglednijem i najvažnijem vojnom učilištu u zemlji – Sveučilištu nacionalne obrane Narodne oslobodilačke vojske (PLA-NDU), u jednom znanstveno-vojnom časopisu napisao da je prava bitka između Sjedinjenih Američkih Država i Kine „vođena mentalno-informacijskim ratovanjem“ i usporedio je aplikacije kao što su TikTok i platforme društvenih medija s „modernim trojanskim konjem”.

Drugi kineski vojni strateg, Zeng Huafeng pisao je o kognitivnom ili umnom ratu protiv Sjedinjenih Američkih Država i predložio kako poraziti Zapad bez ispaljenog metka koristeći kognitivni prostor. Zeng definira kognitivni prostor kao „dio bića u kojem postoje osjećaji, percepcije, razumijevanje, uvjerenja i vrijednosti“ i to je prostor u kojem se može dobiti bitka, a u konačnici i rat.

U tu svrhu, smatra Zeng, Peking mora koristiti „informacije i popularne duhovne i kulturne proizvode kao oružje za utjecaj na ljudsku psihologiju, volju, stavove, ponašanje, pa čak i promjenu ideologije, vrijednosti, kulturne tradicije i društvenih sustava“. Prema Zengu, ovi kulturni alati, uključujući aplikacije, videoigre i filmove, trebali bi se koristiti za „ciljanje pojedinaca, grupa, zemalja i ljudi diljem svijeta“.

Zeng također tvrdi da Peking može pobijediti Zapad na sljedeće načine: s pomoću propagande manipulirati stvarnošću, mijenjajući način na koji građani slobodnog svijeta gledaju na stvarnost; odbaciti historijsko sjećanje, tj. iskriviti pogled Amerikanca ili Europejaca na prošlost vlastite zemlje radi veće otvorenosti prema promjeni vrijednosti; promijeniti paradigmu razmišljanja, tj. navesti građane slobodnog svijeta da promijene način na koji gledaju na vlastita uvjerenja; dekonstruirati simbole, navesti Amerikance i Europejce da odbace određene tradicionalne simbole i time izmjene identitet nacije.

Konačan cilj je promjena vrijednosti u protivničkoj zemlji bez vojne bitke te oblikovanje umova naraštaja Z u zemljama slobodnog svijeta.

Komunistički strateg Xu Sen u studiji „Analysis of Modern Network Media Warfare in the Perspective of Intelligent Technology“ tvrdi da je propaganda učinkovitija kada se može usmjeriti na impresionirane osobe kroz zabavni sadržaj – glavnu motivaciju naraštaja Z. Sadržaj postaje učinkoviti kada ga prenosi više izvora. Time sadržaj dobiva veći kredibilitet, a upravo to čini TikTok.

To potvrđuje i američki novinar Schweizer, u već ranije spomenutoj knjizi piše da je kineska vlada financirala studiju koja je istraživala odnos i utjecaj digitalnih medija i propagande.

Znanstvenici su otkrili kako „emocionalni sadržaj može lakše navesti publiku na iluziju ‘neovisnog razmišljanja’ i pripisati iracionalne emocije ‘pravednom gnjevu’ ili ’empatiji’, što dodatno pojačava vrijednost zablude“. Stalan tok kratkih, često pretjerano stimulativnih TikTok videozapisa stvara propagandu koja je nadišla tradicionalne metode.

Koliko je TikTok postao utjecajan pokazuje i činjenica da je Joe Biden, predsjednik SAD-a, prije nekoliko tjedana otvorio, unatoč sigurnosnim rizicima, korisnički račun na TikToku. Vodstvo Bidenove kampanje očito želi doći do mladih glasača.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...