Subota, 27. travnja 2024.

(VIDEO) Nastavak poganizacije Zapada: Canterburyjska katedrala postala noćni klub

Britanska mladež voli partijati u noćnim klubovima južnog Londona, a oni dubljeg džepa vole otići za vikend i do neke mediteranske zemlje, ali izgleda, nažalost, da će i Canterburyjska katedrala postati važno mjesto noćnog života.

Prošlog tjedna Canterburyjska katedrala pretvorena je u noćni klub. Da, dobro ste pročitali! Katedrala koja je stoljećima bila simbol dolaska kršćanstva u Veliku Britaniju, a ujedno je i prijestolnica nadbiskupa Canterburyja – vjerskog poglavara Engleske crkve, postala je mjesto održavanje glazbenog ‘festivala’.

Dvije večeri zaredom (8. i 9 veljače) sva je historija ovog sakralnog mjesta ostavljane po strani da bi 3000 mladih moglo ući kroz velika zapadna vrata katedrale i profanizirati sakralni prostor.

Središnja lađa katedrale pretvorena je u plesni podij, a stroboskopska svjetla obasjavala su lađu duginim bojama dok su tri DJ-a stajala iza svojih računala i puštala glazbu posjetiteljima koji su skakali kao da su na satu tjelesne kulture. Puštani su ‘hitovi’ iz 90-ih i 00-ih (Spice Girls, Eminem, Vengaboys…).

Uostalom, možete i sami vidjeti kako je to izgledalo.

Ipak, bilo je i onih koji su se protivili ovom događaju.

Grupa kršćana skupila se ispred Canterburyjske katedrale te je prosvjedovala zbog održavanja glazbenog ‘festivala’, a nekoliko dana prije održavanja festivala organizirali su peticiju protiv profanizacije katedrale. Skupili su samo 1 700 potpisa.

Ovo nije prvi slučaj da neka engleska katedrala postaje noćni klub. Anglikanci već godinama katedrale širom zemlje prenamjenjuju u noćne klubove radi prikupljanja novca za održavanje sakralnih objekata.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...