Subota, 27. travnja 2024.

„Nebeska“ Srbija kupuje protuzračnu obranu staru 60 godina

Srpska vojska odlučila je kupiti ‘moderan’ sovjetski sustav protuzračne obrane od Mađarske. Mrežna stranica „Srbija Danas“ obznanila je ovu vijest.

Srbija je kupila radarske stanice za otkrivanje i praćenje ciljeva (RStON 1S91M), koje su većinom bile uništene projektilima AGM-88 HARM za vrijeme NATO-ova bombardiranja Savezne Republike Jugoslavije. Da, Srbijanci kupuju radare koji su ih iznevjerili za vrijeme rata.

Nabavka radarskih stanica neophodna je za korištenje raketa 2K12 KuB srpske protuzračne obrane – riječ je o sustavu koji je 1967. uveden u oružane snage bivšeg Sovjetskog saveza. Prastare rakete mogu dosegnuti samo 4-6 km ako je riječ o bližem cilju, a 24 km ako je riječ o daljnjoj zoni.

Znači, namjera Srbije je jasna: novi ratni pohod moguć je samo s tehnologijom iz Hladnog rata. Kupuju vojnu tehnologiju stariju od A. Vučića, a u isto vrijeme Amerikanci razvijaju zrakoplove pete generacije (F-22 Raptor i F-35 Lightining II).

Ali, vratimo se na ‘moćne’ radare. Dodijeljeni su 250. raketnoj brigadi PVO Srbije, točnije tri divizije u vojarnama u Novom Sadu, u Kragujevcu i u Nišu, koje će sada moći ‘štiti’ srpsko nebo.

I ne kupuju samo škart. Imaju planove za daljnji ‘razvoj’ protuzračne obrane: „S formiranjem jedinice PVO u Kraljevu neće doći do značajnijeg pomjeranja ovih jedinica, ali je Kraljevo svakako bliže Kosovu i Metohiji, a time bi se izbjegla i reakcija NATO snaga“. Sigurno će moćna protuzračna obrana Kraljeva zaustaviti NATO snage.

Kako postoji mit o ‘nebeskoj Srbiji’ – u kojoj obitavaju osobe koje su dale život za vjeru i Kosmet, isto tako Srbijanci imaju potrebu stvarati i mit o moćnoj protuzračnoj obrani koja će ‘omogućiti’ povratak Kosova i Metohije, a možda i nekih drugih regija.

Međutim, kupnja zastarjele vojne tehnologije pokazuje ozbiljan problem. Ovo nije prvi dogovor o prodaji vojne opreme između Mađarske i Srbije!

Sličan posao sklopljen je i prošle godine kada je Srbija od Mađarske kupila 26 sovjetskih oklopnih transportera BTR-80A. Mađarska se riješila prastarih transportera jer više ne zadovoljavaju standarde modernog ratovanja niti dugoročne potrebe obrane zemlje, a Srbija ih je rado prihvatila.

Može se postaviti legitimno pitanje: Zašto Mađarska naoružava Srbiju? Svjedočimo li paktu Budimpešte i Beograda protiv hrvatskih interesa?

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...