Petak, 19. travnja 2024.

Olimpijske igre u Parizu: Križ uklonjen s promidžbenog materijala

Predstavljanje službenog plakata za Olimpijske igre izazvalo je u ponedjeljak, 4. ožujka, brojne kontroverze u glavnom gradu metropolitanske Francuske.

Francuski konzervativci napali su Olimpijski odbor zbog promidžbenog plakata, navodeći da je na djelu rodna ideologija – Eiffelov toranj obojan je u roza-boju – i diskriminacija kršćana – na plakatu je uklonjen križ s Doma invalida, kompleksa gdje se nalazi grobnica Napoleona Bonapartea. U kompleksu Doma invalida nalaze se brojni muzeji, a među njima je i Vojni muzej francuske vojske.

Mnogi kao razlog uklanjanja križa vide želju Saudijske Arabije da izgradi olimpijsko selo u kompleksu Doma invalida, pa francuska vlast ne želi uvrijediti goste s arapskog poluotoka.

Sébastien Lecornu, ministar obrane, rekao je da vlada podržava prijedlog Saudijaca za izgradnjom naselja – smatra ga ‘simpatičnim’, jer je, prema riječima Lecornua, „Saudijska Arabija predana poštivanju sigurnosnih mjera Doma invalida“ te su oni „važan obrambeni partner“.

Međutim, ne dijele svi oduševljenje francuske vlade. Francois-Xavier Bellamy, iz ideološki ‘desne’ Republikanske stranke, optužio je tvorca plakata za „negaciju Francuske“, te podupiratelji toga, prema njemu, „idu toliko daleko da iskrivljuju stvarnost kako bi poništili historiju Francuske“.

Nije usamljen u svojim stavovima. I politička zvijezda desnije desnice, Marion Marechal napisala je na društvenoj mreži „X“: „Koji je smisao održavanja Olimpijskih igara u Francuskoj ako ćemo skrivati tko smo mi?“.

Uistinu, ako Francuska mora skrivati svoju baštinu, jesu li onda i kršćani nepoželjni na ljetnim Olimpijskim igrama?

Olimpijske igre u Parizu održavaju se od 26. srpnja do 11. kolovoza, nakon čega slijede Paraolimpijske igre od 28. kolovoza do nedjelje 8. rujna.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...