Srijeda, 01. svibnja 2024.

Severina u trans-kampanji: Širi li ‘govor mržnje’ prema heteroseksualnim muškarcima?

Udruga „kolekTIRV“ predstavila je nedavno kampanju „Ja sam kao ti” s pjevačicom Severinom Vučković i ‘trans-ženom’ Dianom Avdić u glavnim ulogama. Kampanja za ‘trans i rodno raznolike’ osobe napravljena je s ciljem promicanja ‘promjene spola’.

Uz promidžbeni videozapis, u sklopu kampanje predstavljeno je istraživanje agencije Ipsos prema kojem više od polovica ispitanika smatra da ‘transrodne’ osobe trebaju imati pravo ‘odabira spola’ u osobnim dokumentima, pravo na korištenje toaleta spola u kojem se osoba izjašnjava i zapošljavanje u poslovima koji uključuju direktan rad s djecom.

Međutim, dok srednjostrujaški mediji hvale kampanju udruge „kolekTIRV“, objektivni novinari analizirat će što se točno promiče u kampanji „Ja sam kao ti“. Među njima je i poznati istraživači novinar Marin Vlahović, koji je dao svoj komentar na kampanju trans-lobija i sudjelovanje Severine u njoj.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

„Reklama za transrodnu kampanju u kojoj Severina sjedi u lokalu i priča s anonimnim biološkim muškarcem koji želi postati žena, zapravo je eklatantan primjer govora mržnje usmjeren protiv heteroseksualnih muškaraca, jer Severina u tom skeču što se vrti i na nacionalnim televizijama kaže da je završila s muškarcima, a njen transrodni prijatelj ili prijateljica ustvrdi da i on pokušava isto. Time se muškost, biološki i socijalno, predstavlja kao nešto loše i toksično, što treba ukloniti. To je ujedno i poruka koja se želi nametnuti djeci i mladima. Nekada su se takve ideje klasificirale kao bolesno zlostavljanje. Danas je to izgleda nacionalna politika“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...