Četvrtak, 09. svibnja 2024.

Nekad kolonijalizam, danas izvoz čedomorstva: Britanski milijuni za pobačaj u Africi

Britanske vlasti troše milijune funti na brigu o tzv. reproduktivnom zdravlju u zemljama trećega svijeta. Ovaj novo-ljevičarski eufemizam pokriva, između ostalog – ubijanje nerođene djece. Organizacije koje subvencioniraju britanski porezni obveznici  „proširuju pristup“ abortusu u zemljama kao što su Tanzanija, Burkina Faso i Benin.

„Vlada Ujedinjenog Kraljevstva objavila je da će 12 milijuna funti novca poreznih obveznika biti dodijeljeno programu pod vodstvom organizacije za proširenje pristupa pobačaju u Tanzaniji tijekom sljedeće dvije godine“, izvještava catholicherald.co.uk.

Kako dodaju britanski mediji, pozivajući se na izvješća pro-life organizacija koje djeluju na otocima, prošle je godine vlada odlučila pokrenuti kampanju za „borbu protiv rodne nejednakosti u svijetu“. Kao dio ovog pothvata, 200 milijuna funti otići će organizacijama koje se zalažu za „reproduktivna prava“ afričkih žena. Ogromna sredstva će pokriti i djelovanje lobija za pobačaje.

Jedan od primatelja državnih sredstava je organizacija EngenderHealth, koja svoju misiju definira kao  „proširenje pristupa sveobuhvatnoj skrbi o pobačaju“, uključujući  „informiranje i savjetovanje, indukciju pobačaja i skrb nakon pobačaja“. Kako organizacija tvrdi, ovu vrstu aktivnosti provodi u Tanzaniji, Beninu, Burkini Faso, Côte d’Ivoireu, Indiji, Nigeru, Senegalu i Togu.

Andrew Mitchell, britanski ministar za razvoj i Afriku, zadovoljan je vladinim pothvatom. „Britansko financiranje (…) pomoći će smanjiti broj smrtnih slučajeva majki u Tanzaniji, stvarajući sigurnije okruženje za žene i njihovu djecu“, catholicherald.co.uk donosi komentar političara.

Kako navode mediji, iako London troši značajna sredstva na aktivnosti promicanja  „planiranja obitelji“, vrlo malo građana podržava takvo trošenje sredstava prikupljenih od njih. „(…) 65 posto britanskog stanovništva protivi se tome da se taj novac koristi za financiranje pobačaja u inozemstvu“, podsjeća mrežna stranica na rezultate istraživanja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...