Subota, 27. srpnja 2024.

Francuska: Nogometaš dobio zabranu igranja zbog protivljenja LGBT ideologiji

Nogometaš Mohamed Camara kažnjen je 30. svibnja s četiri utakmice zabrane igranja jer je tijekom utakmice njegovog kluba Monaca protiv Nantesa prekrio logo na dresu koji poziva na borbu protiv homofobije.

U priopćenju Francuskog nogometnog saveza naglašeno je kako zabrana igranja četiri utakmice rezultat odbijanja nogometaša da sudjeluje u provedbi „jedne ili više akcija u podizanju svijesti u borbi protiv homofobije“. Kao dodatni ‘argument’ navedeno je i odbijanje 24-godišnjeg nogometaša da bude dio grupne fotografija na kojoj oba tima stoje iza transparenta podrške LGBT+ zajednici.

Glavni menadžer Monaca Thiago Scura je za AFP rekao kako klub Monaco poštuje odluku Saveza i „neće se žaliti na odluku“, jer je malijski nogometaš prema pravilniku Francuskog nogometnog saveza mogao dobiti suspenziju i od deset utakmica zabrane igranja.

„Naša briga je prije svega bila riješiti ovu situaciju, razjasniti stav našeg kluba o toj temi i objasniti Mou (Camari) kako njegovo ponašanje nije primjereno“, zaključio je Scuro.

Vjerski razlozi

Glavni menadžer Scuro je nakon utakmice protiv Nantesa rekao da nogometaš Camara nije sudjelovao u kampanji protiv homofobije iz „vjerskih razloga“; naglasivši kako je riječ o „vrlo osjetljivoj temi na svim razinama, ali kao organizacija jako smo tužni zbog ove epizode i želimo jasno dati do znanja da ovo ne podržavamo“.

I francuska ministrica športa Amélie Oudéa-Castéra pridružila se 20. svibnja javnom napadu na nogometaša zbog njegovih vjerskih stavova: „Takvo ponašanje mora se suočiti s najstrožim sankcijama i za igrača, ali i za njegov klub koji mu je to dopustio“.

Međutim, u Maliju je Camara dobio potporu javnosti zbog odlučnosti u obrani osobnih i vjerskih stavova. Malijski nogometni savez (FMF) objavio je izjavu kojom podupire slobodu izražavanja Camara te pozvao na poštivanje temeljnih prava igrača – „Igrači su građani kao i svi drugi te njihova temeljna prava moraju biti zaštićena u svim okolnostima“.

Očito je u Francuskoj postala važnija promidžba LGBT ideologije nego nogomet, jer se uopće nije pričalo o fantastičnom nastupu Camara koji je tijekom te utakmice zabio gol.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...