Petak, 29. ožujka 2024.

Tribina o „Istanbulskoj“ održana i u Vukovaru

U župi sv. Filipa i Jakova, 14. siječnja, održana je još jedna u nizu tribina o kontroverznoj tzv. Istanbulskoj konvenciji. Prije tribine održana je sv. misa koju je predvodio salezijanac, don Damir Stojić. U svojoj propovijedi naglasio je da je ovo vrijeme nakon Božića u kojem je potrebno odgovoriti na Božje rođenje i činjenicu Njegova prisustva među ljudima. U tom duhu, pozvao je i sve prisutne da dođu na tribinu o Istanbulskoj konvenciji.

Dvorana Pastoralnog centra sv. Bono vrlo se brzo ispunila te su zainteresrani s nestrpljenjem čekali početak. Na početku je prisutne pozdravio fra Ivica Jagodić, gvardijan i župnik, najavivši gđu Lidiju Dugan čija je ideja bila da se tribina održi i u Vukovaru.

Lidija je zahvalila okupljenima na povećem odazivu i predstavila goste govornike: odvjetnika iz Frankfurta Tomislava Čunovića člana pravnog tima Vigilare i voditelja Inicijative 40 dana za život u Frankfurtu i zagrebačkog studentskog kapelana don Damira Stojića, SDB.

Tomislav Čunović je prisutnima objasnio pravnu stranu Istanbulske konvencije i njezine prikrivene opasnosti u pojedinim dijelovima koji se odnose na rod i njegovu definiciju kao subjektivnog pojma, odnosno doživljaja pojedine osobe.

Don Damir je na iznimno zanimljiv i duhovit način obrazložio u praktičnom smislu ono što je g. Čunović pojasnio u pravnom. S mnogo primjera iz zemlje i svijeta, s naglaskom na potrebu zaštite i očuvanja obitelji, braka, djece i cjelokupnog društva, pomoglo je prisutnima da shvate koliko je Konvencija u svojem spomenutom dijelu izuzetno opasna i kao takva ne bi smjela biti prihvatljiva za našu zemlju, tim više što veći dio (koji se odnosi na borbu protiv nasilja nad ženama i obitelji) naša država već ima zakonodavno postavljen i uređen.

Nakon izlaganja predavača, publika je postavljala pitanja na koja su gosti rado odgovarali dajući tako dodatno pojašnjenje i detaljnije progovorili o ovoj aktualnoj temi.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...