Subota, 27. travnja 2024.

KULTURA SMRTI: Hrvatska dala potporu rezoluciji UN-a koja pobačaj tretira kao „ljudsko pravo“

Hrvatska dala potporu rezoluciji UN-a koja pobačaj tretira kao „ljudsko pravo“ Drugoga rujna 99. plenarni sastanak Opće skupštine UN-a odobrio je „Međunarodnu suradnju na pristupu pravdi, pravnim lijekovima i pomoći osobama koje su preživjele seksualno nasilje“.

Iako sam naziv rezolucije lijepo zvuči, ona promiče pobačaj, tzv. reproduktivna prava i rodno utemeljen jezik. Jezik koji se koristi u rezoluciji tretira pobačaj kao ljudsko pravo, unatoč činjenici da ne postoji međunarodni konsenzus o toj temi niti međunarodno obvezujući dokument koji ga kao takvog priznaje.

Rezolucijom se države pozivaju da hitno osiguraju promicanje i zaštitu ‘seksualnih i reproduktivnih prava’ i ‘sigurnog pobačaja’. Rezolucija zanemaruje i reinterpretira nalaze Međunarodne konferencije o stanovništvu i razvoju (ICPD) iz 1994., održane u Kairu, u kojima stoji (paragraf 8.25) da se pobačaj ne može promicati kao metoda planiranja obitelji i da bi vlade trebale pomoći ženama da izbjegnu abortus.

Tijekom rasprave, Nigerija je predvodila grupu od preko trideset zemalja koje su se usprotivile kontroverznom sadržaju teksta podnoseći četiri amandmana na nacrt. Potporu rezoluciji dala je Republika Hrvatska, no nažalost treba dodati da su za usvajanje iste glasovale čak i Mađarska i Poljska.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...