Subota, 20. travnja 2024.

Ogroman porast broja djevojaka koje traže operaciju promjene spola

U listopadu su istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Vanderbilt objavili rad koji pokazuje porast od 389% u operacijama prsnog koša izvedenim na nacionalnoj razini od 2016. do 2019. na pacijentima mlađima od 18 godina, u svrhu promjene spola. Ukupno 1130 postupaka tijekom tog razdoblja, gotovo svi za maskulinizacije prsa, odnosno odstranjivanje dojki, predstavlja ponderiranu procjenu temeljenu na zapisima iz više od 2000 medicinskih ustanova u SAD-u.

Isto tako, najmanje 776 operacija maskulinizacije prsnog koša obavljeno je na pacijentima u dobi od 13 do 17 godina s dijagnozom rodne disforije tijekom posljednje tri godine, prema zahtjevima osiguranja u SAD-u koje je za Reuters analizirala tvrtka za zdravstvenu tehnologiju Komodo Health Inc. To je vjerojatno premali broj jer ne uključuje postupke koji se plaćaju iz vlastitog džepa.

Prevladavanje pacijenata koji su biološke žene je obrat iz prošlosti. Godinama, kada je vrlo malo maloljetnika tražilo promjenu spola, oni koji su rođeni kao muškarci činili su većinu. Ali prije otprilike 15 godina to se počelo mijenjati kako je skrb postala dostupnija, a ukupni broj pacijenata počeo rasti, prema studijama i intervjuima sa stručnjacima za rodnu skrb.

Na primjer, u rodnoj klinici Sveučilišnog medicinskog centra u Amsterdamu, jednim od začetnika operacija promjene spola, omjeri su se okrenuli. Od 1989. do 2005., 59% njenih pacijenata adolescenata su bili biološki muškarci, izvijestila je nizozemska klinika u studiji iz 2015. objavljenoj u Journal of Sexual Medicine. Od 2016. oko 75% pacijenata klinike bile su mlade osobe koje su rođene kao žene.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...