Utorak, 30. travnja 2024.

Ankete pokazuju da sve više Amerikanaca prihvaća društveni konzervativizam

Iz Sjedinjenih Američkih Država dolaze pozitivne vijesti. U posljednje dvije godine povećao se broj Amerikanaca koji odbija prihvatiti zeleno-lijevu radikalnu ideologiju. Pozitivni pomak u kulturnom ratu možemo vidjeti u valu zakona diljem Sjedinjenih Američkih Država koji zabranjuju maloljetničku “promjenu spola“ i pobačaj.

Ovi trendovi zabrinjavaju pripadnike radikalnih lijevih organizacija, a nedavno istraživanje američke kompanije Gallup potvrđuje promjenu stavova kod Amerikanaca. Kompanija Gallup objavila je rezultate anketa koji pokazuju da se 2023. godine 38% Amerikanaca izjasnilo konzervativnima, što je skok od osam posto u posljednje dvije godine (u 2021. godini samo se 30% ispitanika izjasnilo konzervativnima). To odgovara padu broja onih koji su se izjasnili kao liberalni o društvenim pitanjima (s 34 % na 29%). U anketama se 31% ispitanika izjasnilo umjerenima. U Gallupovu izvješću također se navodi podatak da se posljednji put 2012. godine više Amerikanaca izjasnilo konzervativnima nego liberalnima.

Razloge za povećanje konzervativne identifikacije o društvenim pitanjima u posljednje dvije godine, vidljivo među gotovo svim političkim i demografskim podskupinama, treba tražiti u nametanju radikalne lijeve ideologije. I nije se porast konzervativizma dogodio samo kod Republikanaca (sa 60% u 2021. na 74%), nego i kod onih koji su neopredijeljeni (s 24% na 29%). Među demokratima nije bilo značajnije promjene u posljednje dvije godine – 10% ih se identificira kao konzervativci. Od 2021. godine, navodi se u izvješću, došlo je do „porasta konzervativizma među odraslim osobama srednje dobi – onima između 30 i 64 godine“.

Rezultati ovih anketa pokazuju da sve veći broj birača zapravo želi neki oblik društvenog konzervativizma – posebno u nekim od najspornijih pitanja (pobačaja i maloljetničke “promjena spola“) – i jaku mrežu socijalne sigurnosti. Velike broj glasača Demokratske stranke, kao što su Afroamerikanci i Hispanoamerikanci, imaju društvena stajališta koja ih dijele od agende koju guraju Joe Biden, Kamala Harris i cijela elita Demokratske stranke. Ovo je prilika za Republikansku stranku, za njihovog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima, da ostvari pobjedu. Pitanje je hoće li republikanci prepoznati priliku?

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...