Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Nemoral u Americi: Istraživanje potvrđuje uništenje američkih obitelji

Nova studija koju je objavio Pew Research Center pokazuje kako se promijenila struktura američkih obitelji od sredine dvadesetog stoljeća. Potvrđeno je udaljavanje Amerikanaca od tradicionalne obiteljske strukture, dok su pogledi velikog broja Amerikanaca u vezi braka i obitelji okrenuti prema pesimizmu.

Uspoređujući nedavne podatke iz 2021. godine s anketama iz 1970. godine, otkriven je pad za 30% Amerikanaca u dobi od 25 do 49 godina koji su u braku – 1970. godine u braku je bilo 67% Amerikanaca u dobi od 25 do 49 godina, a 2021. godine samo 37%. Uz pad obitelji s djecom, uočen je porast nevjenčanih roditelja koji odgajaju djecu. Udio Amerikanaca koji nisu u braku s djecom porastao je u posljednjih pet desetljeća s gotovo 0% na 5%.

Nadalje, istraživanje je također potvrdilo porast bračnih parova koji nemaju djecu – 3% parova 1970. godine nije imalo djecu, a 2021. godine čak 21% parova. Nevjenčani parovi koji žive zajedno bez djece još su jedan način života koji praktički nije postojao prije 1970. godine, a danas ga je prihvatilo 7% Amerikanaca. Udvostručio se također broj mladih bračnih parova koji žive s roditeljima – s 5% 1970. godine na 11% 2021. godine.

Pew Research Center je naveo razne čimbenike koji bi mogli objasniti promjene u životnim navikama Amerikanaca, među kojima nije samo činjenica da punoljetni Amerikanci u dobi od 18 godina i stariji stupaju u kasnijim godinama života u brak. Godine 1970. 69% odraslih osoba (18+) bilo je u braku, dok samo 17% stanovništva nikada nije bilo u braku. Sada, međutim, polovica (50%) Amerikanaca je ili je bila u braku, dok 31% nije bilo u braku i ne razmišlja o braku.

Drugi važan čimbenik je promjena stope plodnosti u obiteljima, a razlog za to treba tražiti u raširenom korištenju kontracepcijskih sredstava, čija je popularnost porasla od 70-ih. Odnos između braka i roditeljstva također se promijenio, čineći samohrano majčinstvo društveno prihvatljivijim aranžmanom. Istraživački rad je ukazao na zasebne studije koje pokazuje da je 1 od 4 roditelja u SAD-u nevjenčan. Također je u posljednjim desetljećima primjetan porast međurasnih ili međuetničkih brakova (s 4% na 16% u 2021. godini).

Istraživanje je pokazalo ulogu obrazovanja u održivosti i strukturi obitelji, pri čemu je vjerojatnije da će oni koji su stekli diplomu prvostupnika biti u braku od onih koji su završili samo srednjoškolsko obrazovanje. U 70-ima oni s nižim obrazovanjem imali su jednaku vjerojatnost za stupanje u brak kao i oni koji su završili fakultet.

Iako će oni s višim stupnjem obrazovanja vjerojatnije stupiti u brak, manja je vjerojatnost da će imati više djece. S druge strane, oni nižeg stupnja obrazovanja prema brojim statističkim pokazateljima imaju više djece. Međutim, treba napomenuti da je prosječan broj djece po paru u velikom padu. Broj djece kod parova sa srednjoškolskim obrazovanjem pao je s 3.6 djece po kućanstvu na 2.4, dok je broj djece kod parova s fakultetskim obrazovanjem pao s 2.5 na 1.8.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...