Srijeda, 01. svibnja 2024.

Finska političarka dobila pravnu bitku: Optužili je za ‘govor mržnje’ zbog citiranja Biblije

Nakon što je 1981. godine homoseksualnost deklasificirana kao bolest u Finskoj, zemlja je postala jedno od uporišta LGBT+ ideologiju unutar Europske unije. Osim preuzimanja institucija, agresivni LGBT+ aktivisti i lobisti krenuli su posljednjih godina optuživati finske građane za ‘govor mržnje’, tj. ‘homofobiju’, ako citiraju ulomke iz Biblije koji klasificiraju sodomitski spolni čin kao protunaravni grijeh.

Dvoje finskih građana (političarka i luteranski biskup) po drugi put suočili su se s optužbama za ‘govor mržnje’, tj. ‘homofobiju’, ali su i drugi put pobijedili na sudu. Parlamentarnu zastupnicu Päivi Räsänen – 62-godišnju liječnicu i baku sedmero djece – i luteranskog biskupa Juhana Pohjola Žalbeni sud u Helsinkiju proglasio je početkom tjedna nevinima zbog optužbe za ‘govor mržnje’.

„Duboko mi je laknulo. Sud je u potpunosti podržao i potvrdio odluku Okružnog suda, koji je svima priznao pravo na slobodu govora“, rekla je zastupnica Räsänen nakon oslobađajuće presude.

Räsänen su prijetile dvije godine zatvora zbog dijeljenja biblijskog citata na društvenoj mreži X. Njezina objava sadržavala je fotografiju biblijskog citata iz Prve poslanice Rimljanima (1, 24 – 27) koji osuđuje sodomitski spolni čin kao težak grijeh.

Osim optužbe zbog objave na X-u, bila je pokrenuta i istraga zbog brošure koju ju napisala za jednu kršćansku zakladnu, kao i zbog izjave u emisiji finske radiostanice „Broadcasting Corporation“ na temu „Što bi Isus mislio o homoseksualcima?”. Dok je luteranski biskup Pohjola bio optužen zbog objavljivanja Räsäneninog pamfleta iz 2004. godine.

Žalbeni sud u presudu je obrazložio kako „nema razloga, na temelju dokaza i presude Okružnog suda dati drugačiji sud. Nema razloga za promjenu presude Okružnog suda“.

Räsänen smatra da je suđenje imalo „odvraćajući učinak“ umjesto „ograničavanja slobode izražavanja i ispovijedanja vjere“.

„Ako bi se osudio citat temeljen na biblijskom nauku, to bi značilo ozbiljno ograničenje slobode vjeroispovijesti. Prirodno je da bi to izazvalo zabrinutost među kršćanima, kako u Finskoj, tako i u svijetu“, zaključila je zastupnica Räsänen.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...