Utorak, 07. svibnja 2024.

Ne propustite TV premijeru: Hrvatski film o Vukovaru po istinitoj priči

Ove godine na HRT-u, uoči Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, prikazat će se film o Vukovaru čiji je scenarij nadahnut istinitim događajem. Redatelj novog filma o Vukovaru je Eduard Galić, koji niti u devetom desetljeću života ne prestaje oduševljavati gledatelje svojim filmovima. Nakon što je režirao emisije u svezi s ratom („Ratna poezija“, „Preobraženja“, „Vukovarska pasija“ i „Križni put“), uspješno je prošle godine priveo kraju snimanje filma „Šesti autobus“.

Film je premijerno prikazan u hrvatskim kinima krajem 2022. godine, a samo u prvom vikendu prikazivanja pogledalo ga je 18 141 gledatelj – što je četvrto najbolje otvaranje hrvatskog filma svih vremena. Tako velika posjećenost kinima nije bila bez razloga, jer se film temelji na izvorima prikupljanim više od deset godina, uključujući beogradske transkripte sa suđenja za zločine na Ovčari.

Radnja filma donosi nam priču o mladoj Amerikanki koja pokušava saznati gdje, kako i zašto je muškarac iz njezine prošlosti umro tijekom rata koji zaprepastio Europu i svijet, rata u Vukovaru. Njezina potraga za prošlošću dovodi je do istinite priče o tzv. šestom autobusu – službeno je pet autobusa s hrvatskim braniteljima i ranjenicima iz Vukovarske bolnice bilo otpravljeno na Ovčaru – i sudbini branitelja i ranjenika koja nije poznata ni nakon više od trideset godina.

Ako želite saznati kako završava film „Šesti autobus“, pogledajte TV premijeru ovog petka, točno godinu dana nakon što je prvi put premijerno prikazan u kinima. Film će se prikazati 17. studenog u 20 sati i 15 minuta na HRT-u 1.

Promotivni isječak filma možete pogledati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...