Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Raspudić pozvao nadbiskupa Kutlešu da ekskomunicira HDZ-ovce zbog jednog protukršćanskog zakona

Saborski zastupnik Nino Raspudić je tijekom jučerašnje rasprave o raspuštanju Sabora pozvao zagrebačkog nadbiskupa Kutlešu da ekskomunicira saborske zastupnike HDZ-a koji su glasali za Zakon o elektroničkim medijima po kojem se može kazniti medij koji piše protiv rodne ideologije.

Njegov govor prenosim u cijelosti:

„Ja bih sada javno pozvao nadbiskupa Dražena Kutlešu, učenika velikog i čvrstog biskupa Ratka Perića, da razmotri ono što ste napravili prije dvije i pol godine i ispravi pogrješku svog prethodnika te ekskomunicira sve vas koji ste digli ruku za zakonsku osnovu za progon kršćana u Hrvatskoj.

Glasali ste za Zakon o elektroničkim medijima u kojem je u četiri članka uvaljen pojam roda odvojen od spola, iako je siroti Stier uložio amandman da se to ne može promatrati odvojeno.

Mislio sam da je to nešto kao interpretacijska izjava, ali ste odbili njegov amandman i izglasali zakon po kojem se s milijun kuna može kazniti medij u Hrvatskoj koji objavi pobudnicu pape Franje „Amoris laetitia“; gdje govori protiv rodne ideologije, da je muško muško, a žensko žensko. To ste vi i to je vaše demonsko pseudokršćanstvo”.

Govor saborskog zastupnika N. Raspudića možete pogledati ovdje.

Rodna ideologija u Zakonu o elektroničkim medijima

U vrijeme HDZ-ova partnerstva s liberalnim HNS-om ratificirana je Istanbulska konvencija koja promiče rodnu ideologiju, a njezine posljedice vidimo u brojnim zakonima. Trenutni Zakon o elektroničkim medijima usvojio je pravni rječnik Istanbulske konvencije.

Već u čl. 3 st. 6 Zakona o elektroničkim medijima imamo pojam roda, citiram: „Pojmovi i izrazi koji se koriste u ovom Zakonu, a imaju rodno značenje, odnose se jednako na muški i ženski rod”.

Utjecaj rodne ideologije vidljiv je u čl. 14 st. 2, gdje se diskriminacijom smatra rasprava o rodnom identitetu u audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama, te se isti pravni govor ponavlja u čl. 21 st. 4. Prema tom članku audiovizualne komercijalne komunikacije ne smiju uključivati ili promicati bilo kakvu ‘diskriminaciju’ rodnog identiteta.

Ali to nije sve. U čl. 71 st. 2. piše da je potrebno „poticanje svijesti o ravnopravnosti rodnih identiteta i spolnoj orijentaciji”. Agencija za elektroničke medije (AEM) ima fond koji potiče takav ‘pluralizam’ u elektroničkim medijima.

I konačno, četvrti članak, onaj koji je zastupnik Raspudić spomenuo, odnosi se na prekršajne odredbe. Riječ je o čl. 98 (st. 8) koji propisuje novčanu kaznu za pravnu osobu u iznosu od 13 270 do 132 720 eura ako objavi audiovizualnu komercijalnu komunikaciju koja uključuje ili promiče bilo kakvu diskriminaciju na temelju rodnog ‘identiteta’.

Poziv na ekskomunikaciju

Poziv na ekskomunikaciju vjernika do sada se nije mogao čuti u Saboru, ali ekskomunikacija (izopćenje) je krajnja kazna koja ide u prvom redu za popravkom počinitelja prekršaja – neka vrsta popravne kazne. Zakonik kanonskog prava propisuje u kojim slučajevima može biti izrečena ekskomunikacija, a jedan od tih slučajeva je i krivovjerje, otpad od vjere ili raskolništvo.

Na klericima, kanonistima i biskupima odgovornost je da ustvrde radi li se o otpadu od vjere, a na kršćanskim političarima da se protive usvajanju amoralnih zakona, ali i izmjenama zakona kojima se diskriminira kršćane, kao što je bio slučaj sa Zakonom o elektroničkim medijima.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...