Četvrtak, 13. lipnja 2024.

Obrana Jage Stojak – obrana prava na priziv savjesti

Akcija za povratak primalje gđe Jage Stojak iz Opće bolnice “Hrvatski ponos” u Kninu, uspješno je okončana. Primalji gđi Stojak poništen je uručeni otkaz i priznata opravdanost njezina odbijanja sudjelovanja u umorstvu nerođenoga djeteta. Time je obranjeno pravo na priziv savjesti što je i ustavom zajamčeno pravo u Republici Hrvatskoj.

Poštovani podupiratelji, pozivamo Vas da se uključite u klik-akciju za obranu medicinske sestre primalje Jage Stojak iz kninske opće bolnice „Hrvatski ponos“. Pošaljite svoja prosvjedna e-mail pisma ministru zdravlja Rajku Ostojiću i sanacijskoj ravnateljici kninske bolnice Antoneli Karačić. Ovakve klik-akcije su važne jer pokazuju javni interes i vrše pritisak na javne ustanove koje svi financiramo.

Kako djelovati:

 1. Prvo pročitajte pisma
 2. Ispunite obrazac (u nastavku)
 3. Upišite ime i prezime i adresu vaše elektroničke pošte
 4. Ako želite, možete nadodati i svoj komentar
 5. Pritisnite: „pošalji“

Zahvaljujemo na angažmanu.

Udruga Vigilare
www.vigilare.org

Obrazac za slanje pisama

Vrh obrasca

Ime i prezime *

Vaša adresa elektroničke pošte (e-mail) *

Vaš komentar (neobavezno)

Sakriveno poljeDno obrasca

Pismo ministru: 

Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske
n/r prof. dr. sc. Rajko Ostojić, ministar

Predmet: Slučaj medicinske sestre primalje Jage Stojak iz Opće bolnice „Hrvatski ponos“ Knin

Poštovani gospodine Ministre,

obraćam Vam se zbog slučaja gospođe Jage Stojak, koja je (bila) zaposlena na neodređeno vrijeme u Općoj bolnici „Hrvatski ponos“ Knin kao medicinska sestra-primalja. Dana 26. srpnja 2013. uručen joj je otkaz jer je 14. lipnja 2013. odbila prisustvovati činu izazvanog pobačaja, po njezinu i mojem uvjerenju, prenatalne eutanazije, tj. ubojstva fetusa/djeteta te se, sukladno svojim ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčenim pravima, pozvala na priziv savjesti.
Iako bi bilo dovoljno da je primalja Jaga Stojak djelovala u skladu sa svojom savješću kad je odbila sudjelovati u namjernom prekidu života nerođenoga djeteta, hrvatski Ustav, međunarodne konvencije i europski propisi daju joj pravo na djelovanje u skladu s prizivom savjesti. Poštujući pravo drugih da misle drukčije, za neke članove ovoga društva pobačaj i eutanazija zločini su koje nikakav ljudski zakon ne može odobriti ni na njih prisiliti. Dapače, takvi zakoni pokreću tešku i preciznu obvezu da im se suprotstavi prigovor savjesti.
Stoga članak 3. točka 20. Etičkoga kodeksa primalja propisuje pravo primalja na priziv savjesti. Nadalje, Zakon o primaljstvu ne navodi među dužnostima primalja iz čl. 15. b i 16. obvezu da medicinska sestra-primalja asistira kod namjernih prekida trudnoća, tj. umorstva fetusa/djeteta; takva dužnost medicinskih sestara-primalja ne proizlazi ni iz odredaba Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine. Naposljetku, Rezolucija Parlamentarne Skupština Vijeća Europe 1763 (2010.) sadrži izričiti zahtjev da se osigura poštivanje priziva savjesti zdravstvenih radnika kada je pobačaj posrijedi.

U skladu s navedenim izražavam zadovoljstvo viješću da je Sanacijsko vijeće kninske bolnice prihvatilo žalbu primalje Jage Stojak i da je sanacijska ravnateljica 15. kolovoza 2013. poništila otkaz te tražim:

 1. da se medicinska sestra-primalja Jaga Stojak žurno vrati na svoje radno mjesto;
 2. da se, zbog nesavjesnog rada u službi i nezakonitoga postupanja, sankcioniraju odgovorne osobe koje su predložile i potpisale nezakoniti otkaz;
 3. da Ministarstvo prvom prigodom u Zakon o primaljstvu uvrsti pravo na priziv savjesti;
 4. da se u hrvatskim bolnicama prestanu obavljati izazvani (artificijalni, indicirani, inducirani) pobačaji, i to posebno u rađaonicama kao što je kninska bolnica. Nedopustivo je da se na mjestu gdje se rađa ljudski život, u isto vrijeme ljudski život i ubija. Ta činjenica izaziva moralni užas i zgražanje te vrijeđa golemi broj poreznih obveznika koji plaćaju za javni zdravstveni sustav;
 5. da se pošalje inspekcija u Opću bolnicu „Hrvatski ponos“ Knin gdje postoji sumnja da se obavljaju zakonom nedopušteni pobačaji (nakon 12. tjedna trudnoće) i zarađuje (krvavi) ilegalni novac;
 6. da se o svemu poduzetom izvijesti javnost.

S poštovanjem

ime i prezime

Pismo bolnici: 

Opća bolnica „Hrvatski ponos“

Svetoslava Suronje 12
22 300 KNIN
n/r sanacijska ravnateljica dr. Antonela Karačić

Predmet: Slučaj medicinske sestre primalje Jage Stojak iz Opće bolnice „Hrvatski ponos“ Knin
Poštovana dr. Karačić,

obraćam Vam se zbog slučaja gospođe Jage Stojak, koja je (bila) zaposlena na neodređeno vrijeme u Općoj bolnici „Hrvatski ponos“ Knin kao medicinska sestra-primalja. Dana 26. srpnja 2013. uručili ste joj otkaz jer je 14. lipnja 2013. odbila prisustvovati činu izazvanog pobačaja, po njezinu i mojem uvjerenju, prenatalne eutanazije, tj. ubojstva fetusa/djeteta te se, sukladno svojim ustavom i međunarodnim konvencijama zajamčenim pravima, pozvala na priziv savjesti.

Iako bi bilo dovoljno da je primalja Jaga Stojak djelovala u skladu sa svojom savješću kad je odbila sudjelovati u namjernom prekidu života nerođenog djeteta, hrvatski Ustav, međunarodne konvencije i europski propisi daju joj pravo na djelovanje u skladu s prizivom savjesti. Poštujući pravo drugih da misle drukčije, za neke članove ovog društva, pobačaj i eutanazija zločini su koje nikakav ljudski zakon ne može odobriti ni na njih prisiliti. Dapače, takvi zakoni pokreću tešku i preciznu obvezu da im se suprotstavi prigovor savjesti.

Stoga, članak 3. točka 20. Etičkog kodeksa primalja propisuje pravo primalja na priziv savjesti. Nadalje, Zakon o primaljstvu ne navodi među dužnostima primalja iz čl. 15. b i 16. obvezu da medicinska sestra-primalja asistira kod namjernih prekida trudnoća, tj. umorstva fetusa/djeteta; takva dužnost medicinskih sestara-primalja ne proizlazi ni iz odredaba Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. godine. Naposljetku, Rezolucija Parlamentarne Skupština Vijeća Europe 1763 (2010) sadrži izričiti zahtjev da se osigura poštivanje priziva savjesti zdravstvenih radnika kada je pobačaj posrijedi.

U skladu s navedenim izražavam zadovoljstvo viješću da je Sanacijsko vijeće kninske bolnice prihvatilo žalbu primalje Jage Stojak i da je sanacijska ravnateljica 15. kolovoza 2013. poništila otkaz te tražim::

 1. da se medicinska sestra primalja Jaga Stojak žurno vrati na svoje radno mjesto;
 2. da poštujete pravo na priziv savjesti te da u skladu s time osigurate da se u Vašoj instituciji ne maltretiraju djelatnici koji se pozivaju na to pravo;
 3. da prestanete obavljati izazvane (artificijalne, indicirane, inducirane) pobačaje, i to posebno u rađaonicama. Nedopustivo je da se na mjestu gdje se rađa ljudski život, u isto vrijeme ljudski život i ubija. Ta činjenica izaziva moralni užas i zgražanje te vrijeđa golemi broj poreznih obveznika koji plaćaju za javni zdravstveni sustav, uključujući i bolnicu koju Vi vodite;
 4. da u Vašu bolnicu pozovete inspekciju koja bi istražila sumnju da se u njoj vrše zakonom zabranjeni pobačaji (nakon 12. tjedna trudnoće) i zarađuje (krvavi) ilegalni novac;
 5. da o svemu poduzetom obavijestite javnost.

S poštovanjem

ime i prezime

 

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...