Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

B.a.B.e. verbalno napale roditelja: „Vi ste iz ‘U ime obitelji’!“

U srijedu, 25. rujna, u Novinarskom je domu održan okrugli stol na temu „Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti na kojem je predstavljen modul „Rodna ravnopravnost“ i istoimena publikacija.  Sadržaj na kojem se radilo oko 2 i pol godine trebao bi se provoditi od 5. razreda osnovnih do 4. razreda srednjih škola. Skup su predvodili Sabina Glasovac u ime MZOS-a, Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, potom dr. Vedrana Spajić-Vrkaš s Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Odsjek za pedagogiju) te predstavnici udruge B.a.b.e.-a Senka Sekulić-Rebić i Sanja Sarnavka, kao glavni autori projekta i priručnika koji je izdan zahvaljujući financijskoj potpori UN-a i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, tj. (odnedavno) sporta. Među svim izlaganjima, posebice se istaknula dr. Spajić-Vrkaš koja je u svojem izlaganju hrvatsku djecu okarakterizirala kao politički nepismenu, rodno neosviještenu i zatucanu!

Unatoč namjeri B.a.B.e.-a da šira javnost ne sazna za skup (pozivi nisu slani medijima), na njemu su ipak sudjelovali predstavnici udruge Vigilare zajedno s ostalim udrugama i pojedincima konzervativne orjentacije.

Nakon službenih izlaganja, uslijedila je rasprava; predsjednica Grozd-a Kristina Pavlović pitala je između ostaloga, zašto se u projektu nije zvala i druga strana koja možda drugačije misli, te zašto se u nastavnom sadržaju ponovno nalazi rodna ideologija koja nije znanstveno utemeljena, što dokazuje nedavno zatvaranje instituta za rod „NIKK“ u nordijskim zemljama. Na to je predsjednica B.a.B.e.-a Sanja Sarnavka (profesorica komparativne književnosti i jugoslavenskih jezika i književnosti) kao glavna urednica publikacije, odgovorila da ne razumije što taj pojam znači, dok je predstavnik Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova rekao da mu se taj pojam popeo na vrh glave i da je to obična manipulacija! Dr. Spajić-Vrkaš ponovno je skrenula pažnju odgovorivši da ona ne vidi koja je to druga strana (a tim se poslom bavi od 1986.), ne shvaćajući da upravo u tome i jest problem.

Kada je predsjednica Grozd-a dobila riječ, inače, vrlo poznati zagovornici tolerantnosti i razumijevanja, poput organizatora gay parade Marka Jurčića koji je prisustvovao skupu, demonstrativno je izišao iz dvorane, ostavljajući dojam da prisutnima želi pokazati svoj prosvjed što dotična uopće smije dobiti pravo da govori.

Marijo Živković, suvoditelj Obiteljskog centra, postavio je zanimljivo pitanje zašto se uz svu brigu za nenasilje, ljudska prava, toleranciju i sl. za što se B.a.B.e. zalaže, ne zauzimaju i za pravo roditelja da odgajaju svoju djecu, što je također zajamčeno europskim propisima o ljudskim pravima. Skupu su se obratili i predstavnici udruge Zdenac, HKDPD-a te Hrvatskog odgojno-obrazovnog sindikata.

Napomenimo i to da su se za riječ na kraju javili i oni koji su ondje bili po “službenoj dužnosti”. Udruga CESI poslala je svoje predstavnice koje su izrazile zadovoljstvo i pohvalile autore ovoga projekta.

No, možda najzanimljiviji događaj zbio se dok još zasjedanje nije ni počelo. Naime, na ulazu u Novinarski dom djelatnice B.a.B.e.-a popisivale su osobe koje su dolazile radi prisustvovanja okruglom stolu; slušanja izlaganja, iznošenja vlastitoga mišljenja, raspravljanja – svega toliko tipičnoga za demokratska društva. Jedan roditelj (podatci poznati udruzi) došao je kao zainteresirani pojedinac, ne želeći na ulazu ostaviti svoje podatke gdje se osim imena i prezimena, trebalo upisati i osobne podatke, poput naziva organizacije iz koje dolazi te kontakt i potpis. Zbog toga mu djelatnice B.a.B.e.-a nisu željele uručiti materijal koji je bio namijenjen svim sudionicima okruglog stola – priručnik „Rodna ravnopravnost“. Nakon što roditelj izrazio negodovanje zbog takvoga ponašanja, jedna od djelatnica na pultu, mašući prstom u prijetećem stavu, prozvala ga je riječima: „Vi ste iz U ime obitelji!“. Kasnije je dotični saznao da im sakupljeni potpisi trebaju kao pokazatelj njihovih aktivnosti na temelju čega, potom, dobivaju novac.

I tako to izgleda kada udruge poput B.a.B.e. nekoga optužuju. Bez sumnje, bila je to zaista zastrašujuća optužba! Da olakšamo nedoumicu B.a.B.e.-ama: dotična osoba zasigurno je dio onih stotina tisuća hrvatskih građana i građanki, roditelja i članova civilnoga društva koji su u netolerantoj i ne baš mirnoj atmosferi uspjeli u Hrvatskoj u 21. stoljeću izraziti svoj stav; stav o onome što za njih predstavlja značajnu vrijednost kao što je institucija braka i onome što taj pojam označava.

Ova situacija još je jednom pokazala da su razne udruge koje sebe drže tolerantnim, pluralnim, slobodoumnim i civiliziranim takve samo dok njihova okolina misli, govori i ponaša se poput njih samih. Svi oni koji ne misle isto kao oni, izloženi su etiketiranju, ismijavanju, stigmatizaciji i oduzimanju prava na neometano iznošenje mišljenja. U takve se upire prstom i naziva izrazima poput katotalibani, dinaroidi, ognjištari, zatucani tradicionalci, zabiti konzervativci, hateri, homofobi i sl. Ništa novo pod suncem.

Stav Vigilare o samom sadržaju „Rodna ravnopravnost”, možete pročitati ovdje.

Udruga Vigilare

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...